Hem / Egna nyheter / Ökat intresse för golf i coronatider

Ökat intresse för golf i coronatider

I en tid då rekommendationen är att hålla avstånd till andra och då det är bra att om möjligt träna utomhus märker flera uppländska golfklubbar en tillströmning av nya medlemmar och det är full aktivitet på många av distriktets golfbanor.

Grönlund Golfklubb i Uppsala kommun och Öregrunds Golfklubb i Östhammars kommun är två klubbar som har fler medlemmar i år än vid samma tidpunkt förra året. ”Vi har otroligt många golfare och banan är fullbokad”, säger Lena Lantz som är klubbchef på Öregrunds Golfklubb. Flera av de nya medlemmarna är tidigare medlemmar som har tagit upp golfen igen, men många provar på golf för första gången. ”Många av våra medlemmar, både gamla och nya, tillhör ju riskgruppen äldre. Att spela golf blir ett sätt för dem att vistas utomhus och träffa sina vänner under rådande omständigheter”, säger Grönlund Golfklubbs ordförande Anders Eriksson.

Båda klubbarna vittnar dock om färre greenfee-gäster, det vill säga golfspelare som är medlemmar i en annan klubb. Så sent som 2018 lät Grönlund Golfklubb bygga ytterligare åtta lägenheter i anslutning till golfbanan för att kunna erbjuda golfpaket med boende, mat och greenfee för gäster. Förra året hade klubben väldigt mycket bokningar av sina golfpaket, men i år har många bokat av sina bokningar under maj och juni. ”Ofta kanske man kommer från olika platser i distriktet eller till och med i landet för att träffas och spela golf, men nu avstår man från onödiga resor”, berättar Anders Eriksson.

För att göra det säkrare, både för personer i riskgrupper och för alla andra har båda golfklubbarna gjort en rad olika anpassningar av verksamheten, både på och i anslutning till golfbanan. Tekniska lösningar för att slippa vistas inomhus, nya regler på golfbanan och mer städning av lokalerna är några åtgärder som golfklubbarna vidtagit för att anpassa verksamheten till rådande rekommendationer. ”Spelarna behöver till exempel inte gå in i receptionen för att hämta scorekort utan kan använda en app i mobilen istället. Det kunde man göra redan innan coronakrisen, men nu ser vi ett ökat användande”, säger Anders Eriksson. Och om förändringarna på själva golfbanan berättar Lena Lantz: ”Vi har inga krattor i bunkrarna, man får inte lyfta flaggan och vi städar och spritar alla golfbilar innan uthyrning”.

Hur går det med juniorträningen då? Hos båda klubbarna pågår såväl barn- och ungdomsträningen som utbildningsverksamheten som vanligt. Klubbarna märker inte av att barn och ungdomar väljer att avstå träningen med anledning av coronakrisen, snarare tvärtom. ”Till våra barn- och ungdomsträningar har vi fått många nya deltagare de senaste veckorna”, berättar Lena Lantz. Och när det gäller utbildningsverksamheten genomför man både hos Grönlund Golfklubb och Öregrunds Golfklubb utbildningar precis som tidigare. ”Vi har till och med genomfört fler Grönt Kort-kurser i år än förra året. Deltagarna står ju långt ifrån varandra på drivingrangen och teorin gör de hemma”, berättar Anders Eriksson. 

Många golfklubbar har egna restauranger och golfbutiker och så även Grönlund Golfklubb och Öregrunds Golfklubb. Krögarna har vidtagit en rad åtgärder för att följa rekommendationerna och hålla avstånd, bland annat genom att ha färre bord och glesare mellan borden. ”Vi märker att många äter på restaurangen, man vill stötta klubben och restaurangen i dessa tider”, säger Lena Lantz. När det gäller golfbutikerna har klubbarna ordnat så att man kan handla utan att gå in i butiken. ”Du kan göra en beställning i webbshopen och hämta ut den utanför den fysiska butiken”, förklarar Anders Eriksson.  

Så förutom inställda tävlingar och uteblivna greenfee-gäster flyter verksamheten på ungefär som vanligt hos många golfklubbar i distriktet – dock med en hel del anpassningar för att kunna följa rådande rekommendationer.