Hem / Egna nyheter / Mycket att testa på Fritid för alla-dagen

Mycket att testa på Fritid för alla-dagen

Bangolf, dart, fotboll och tennis. Det var några av de aktiviteter besökarna kunde prova på då Fritid för alla-dagen arrangerades på Fyrishov den 25 januari.

Fritid för alla är ett nätverk som arbetar för att ge människor med funktionsnedsättningar möjligheter till en rik och utvecklande fritid. Nätverket bildades redan år 2002 och består av representanter från ideella föreningar, studie- och idrottsförbund, organisationer, Uppsala kommun och habiliteringen för barn och vuxna. "Genom vårt engagemang i nätverket vill vi arbeta för att öka utbudet av idrotter och aktiviteter för personer med funktionsnedsättning. Vi vill också verka för att höja kunskapen hos våra föreningar samt att inspirera och stötta dem att bedriva verksamhet för personer med funktionsnedsättning", förklarar Emma Svensson, idrottskonsulent hos RF-SISU Uppland. 

Ulrika Backlund är projektledare för Fritid för alla-dagen och berättar att många föreningar upplever att det är svårt att rekrytera barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar till sin verksamhet. Den här dagen är ett bra tillfälle för föreningar att träffa målgruppen och berätta om sin verksamhet. ”Vi ser ett ökat intresse hos uppländska föreningar att inkludera personer med funktionsnedsättning i sin verksamhet”, säger Ulrika.

Många aktiviteter att prova på

Fritid för alla-dagen är också en bra möjlighet för målgruppen att få ett smörgåsbord av aktiviteter presenterade och kunna prova på många olika saker vid ett och samma tillfälle. ”Om man får prova på olika aktiviteter ökar ju möjligheten att man hittar något som man vill hålla på med på sin fritid”, säger Ulrika.

Den här dagen var ett 20-tal idrottsföreningar på plats för att berätta om sig och visa sin verksamhet. Föreningarna representerade idrotterna badminton, bangolf, basket, boccia, bordtennis, bowling, dart, fotboll, golf, gymnastik, innebandy, jympa, kampsport, konståkning, ridsport och tennis.

En av besökarna på Fritid för alla-dagen var 16-åriga Moa, som kom för att vara med och dansa och sjunga i Fyrisgårdens regi. Fyrisgården är en hemgård, förening och mötesplats som jobbar för att skapa möten mellan människor och erbjuda en utvecklande fritid oavsett funktionsförmåga, ursprung, intresse eller ålder.

En annan besökare var 15-åriga Nellie. Hon provade på flera aktiviteter, bland annat tennis, vilket hon tyckte var roligt. Obaida Al Ramahi är tennistränare hos Upsala Tennisklubb och berättar att klubben har tennisträning för ungdomar mellan 13 och 20 år med olika funktionsnedsättningar. Peter Rejmer är tennistränare hos Upsala Studenters IF Tennis och han berättar att de har rullstolstennis för alla åldrar.

Årets Fritid för alla-dag besöktes av drygt 700 personer. ”Det blev en dag med glädje och gemenskap i fokus där vi hoppas att många barn, ungdomar och vuxna har hittat en idrott att hålla på med på fritiden”, summerar Emma Svensson.

Äventyraren Aron Anderson inspirerade

I samband med Fritid för alla-dagen anordnade nätverket Fritid för alla en föreläsning med äventyraren Aron Andersson. Föreläsningen, som handlade om att förverkliga drömmar och nå mål, lockade hela 175 deltagare. "Vi tror att Aron kan inspirera föreningar till att bedriva verksamhet för personer med funktionsnedsättningar samt inspirera personer med funktionsnedsättningar till att tro på sig själva, att se sina funktioner som styrkor och våga drömma och göra sådant som man kanske ser som omöjligt", säger Emma om nätverkets val av förläsare.
På aronanderson.se kan du läsa mer om Aron Anderson

Inkludering

En av idrottsrörelsens fokuserade områden handlar om inkluderande idrott för alla. Vi vill att pojkar och flickor, män och kvinnor i olika åldrar och med olika förutsättningar och bakgrund ska känna sig välkomna till idrotten. Idrottsföreningens verksamhet ska ge människor med olika förmåga möjlighet att vara med och träningen ska utvecklas efter individens kapacitet, vilket utvecklar rörelseglädje och rörelseförståelse. 

Läs mer om RF-SISU Upplands inkluderingsarbete här

Läs mer om idrottens utvecklingsresor mot 2025 här