Hem / Egna nyheter / Knivsta Kenka Karateklubb och Fyrisfjädern Badmintonklubb deltar i unikt fotoprojekt

Knivsta Kenka Karateklubb och Fyrisfjädern Badmintonklubb deltar i unikt fotoprojekt

I lördags hände något unikt. Riksidrottsförbundet skickade ett 20-tal av Bildbyråns fotografer till idrottsföreningar över hela Sverige. I Uppland besökte uppsala-fotografen Tobias Sterner Knivsta Kenka Karateklubb och Fyrisfjädern Badmintonklubb.

Målet med satsningen En dag i idrottsrörelsen är att dokumentera en helt vanlig dag i idrottsrörelsen. Idrotten betyder mycket för många människor. I en tid av isolering och ökad segregation har det blivit ännu tydligare hur viktig idrottsrörelsen är i vårt gemensamma samhälle. Bilderna ska mynna ut i en fotoutställning som visas våren 2021.

Totalt besökte fotograferna cirka 40 föreningar inom lika många idrotter, från soluppgång till solnedgång. Dagen började hos en basketförening i Luleå och avslutades på en ridklubb i Borrby på Österlen. I Uppland besökte fotograf Tobias Sterner Knivsta Kenka Karateklubb och uppsalaklubben Fyrisfjädern Badmintonklubb.

- Det är kul att få vara med och visa upp den delen av idrottsrörelsen som inte alltid får uppmärksamhet. I vanliga fall bevakar jag elitidrott och då är man oftast ganska begränsad var man får stå och fotografera. I lördags var det istället raka motsatsen och det är ju alltid uppskattat när man fotograferar, säger Tobias Sterner, fotograf hos Bildbyrån.

- Det är kul att bilderna visar barn som aktiverar sig och har kul på sina egna villkor. För vår klubb är det viktigt att inte exkludera någon eller göra skillnad på utövare på något sätt. Vi vill stärka både barn och vuxna, fysiskt och mentalt och samtidigt ha kul som grupp, säger Fredrik Lans, ordförande i Knivsta Kenka Karateklubb. 

Idrottsrörelsen i Uppland har nästan 150 000 medlemmar, engagerar mer än hälften av alla barn och ungdomar och varje dag går knappt 10 000 människor till sin idrottsförening för att träna eller tävla tillsammans med andra.

- Det är fantastiskt hur mycket idrott som pågår runt om i Uppland under en enda dag. Vår idrottsrörelse är unik och det får vi nu ännu ett tydligt bevis på. Den bredd och mångfald av aktiviteter och människor som idrottsrörelsen utgör får nu chansen att under en och samma dag visa upp sig. Bilderna är fantastiska, avslutar Dag Söderberg, distriktsidrottschef hos RF-SISU Uppland.

Se alla bilder från dagen på sajten endagidrott.se

Bakom fotoprojektet står Riksidrottsförbundet, Bildbyrån och Folkspel.