Hem / Egna nyheter / Karlholms GoIF förlorar 200 000 kronor när årets bilbingo ställs in

Karlholms GoIF förlorar 200 000 kronor när årets bilbingo ställs in

78. Sjua åtta. 23. Tvåa trea. 44. Fyra fyra. Utropen av nummer brukar ljuda högt över Rönningen IP när det spelas bilbingo i Karlholmsbruk. Men i år blir det ingen bilbingo – för första gången på mer än 20 år.

Coronakrisen slår hårt mot idrottsrörelsen och många föreningar får ställa in evenemang med anledning av rådande förbud och restriktioner. Det är förbjudet att samla fler än 50 personer på samma ställe, något som bilbingon överstiger med råge när antal besökare brukar vara omkring 200 - 250 vid varje tillfälle.

- När man spelar bilbingo sitter ju var och en i sin egen bil och håller avstånd mellan bilarna, men trots det kan vi inte arrangera bilbingo, eftersom det räknas som offentlig tillställning. Vi går inte runt ekonomiskt om vi bara får vara 50 personer som spelar och därför har vi varit tvungna att ställa in sommarens bilbingo, säger Jörgen Pettersson, ordförande i Karlholms GoIF.

Karlholms GoIF hade planerat för bilbingo en gång i veckan under 16 veckor. Det skulle ha startat den 25 juni och hållit på fram till den 16 oktober.

- Som det ser ut nu kommer vi inte att kunna arrangera bilbingo på hela säsongen, säger Jörgen.

Bilbingon i form av brickförsäljning, kioskverksamhet och lotterier, brukar generera omkring 200 000 kronor per år till föreningen – intäkter som nu helt uteblir.

- Det är intäkter som dels finansierar vår egen anläggning Rönningen IP, dels går till vår barn- och ungdomsverksamhet inom fotboll och innebandy. Eftersom vi förlorar en tredjedel av våra intäkter kommer vi kanske att få svårt att bibehålla den verksamhet vi har, förklarar Jörgen.

De föreningar som skulle ha genomfört evenemang under perioden 12 mars till 30 juni har kunnat söka kompensationsstöd av Riksidrottsförbundet. Men för evenemang som bilbingon finns inte den möjligheten.

- Vi hoppas att det ska finnas ekonomiskt stöd att söka även för oss som har fått ställa in evenemang under sommaren. Skulle vi få ekonomiskt stöd kan vi fortsätta att bedriva vår verksamhet i samma omfattning som tidigare, säger Jörgen.

Men det är inte bara Karlholms GoIF som drabbas av att inte kunna genomföra planerade evenemang i sommar. Många föreningar i Uppland som skulle ha arrangerat aktiviteter i juli eller augusti har fått ställa in, till exempel har Enköpingsortens fotbollsallians, som består av 16 fotbollsföreningar, fått ställa in EP-cupen och Sunnersta AIF fotboll har fått ställa in Sunnerstacupen.

Enligt Riksidrottsförbundet har idrottsrörelsen i hela Sverige ett behov av 1,3 miljarder kronor i stöd för juli till september. Men förbundet har äskat 500 miljoner av regeringen i ett särskilt stöd på grund coronakrisen.

- Våra 19 000 föreningar och 880 000 ledare i hela landet betyder oändligt mycket för Sverige. Om vi inte får extra resurser nu är det inte säkert att vi kan vara samma goda samhällskraft genom och efter pandemin, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

- Idrotten har sedan pandemiutbrottet haft en tydlig prioritering av verksamheten. Vi har i första hand jobbat för att stoppa smittspridningen och kommer så att göra så länge regering och myndigheter uttrycker detta. Men, det är i många fall förödande både för folkhälsan och för ekonomin att ställa in idrottsaktiviteter. När evenemang såsom cuper och turneringar, marknader, bingo och andra inkomstbringande aktiviteter blir inställda ser framtiden mörk ut för idrotten. Det är därför viktigt att vår regering, genom att förlänga kompensationsstödet till våra föreningar, möjliggör för idrottsrörelsen att kunna bedriva idrott även efter coronakrisen, säger Dag Söderberg, distriktsidrottschef hos RF-SISU Uppland.

Riksidrottsförbundet har dialog med regeringen, men inte fått något besked om det blir extra pengar.