Hem / Egna nyheter / Idrottens dag på 48 skolor i Uppland

Idrottens dag på 48 skolor i Uppland

Fredag 25 september är det dags för Idrottens dag på skolor i hela Sverige och i Uppland deltar 48 skolor och fritidsklubbar. Idrottens dag ska inspirera till rörelse och träning samt uppmärksamma varje barns rätt till idrott och ett hälsosamt liv.

Fler än 4 500 elever på skolor och fritidsklubbar i Uppland kommer att vara med på minst 120 minuters fysisk aktivitet under dagen och få möjlighet att röra på sig på ett sätt som får dem att känna att de kan, vill och vågar idrotta.

– Det här är tredje året vi arrangerar Idrottens dag i Uppland. Trots att vi i år inte kan arrangera en Idrottens dag för allmänheten på grund av coronapandemin är vi glada över att kunna bidra till rörelseglädje på skolor och fritidsklubbar runt om i distriktet, säger Dag Söderberg, distriktsidrottschef hos RF-SISU Uppland.

Idrottens dag på 48 skolor

Skolorna har fått inspirations- och rörelsematerial från RF-SISU Uppland för att kunna genomföra Idrottens dag på sin skola. Förutom de Idrottens dag som skolorna och fritidsklubbarna arrangerar själva samordnar RF-SISU Uppland Idrottens dag på tre olika skolor i östra Uppsala: Liljeforsskolan, von Bahrs skola och Fredrika Bremerskolan. Dessa skolor ligger i områden där få deltar i idrott och där vi verkar för att idrotten ska växa. Vid varje skola kommer fem till sju idrottsföreningar att delta för att barnen ska få prova på olika idrotter.

– Med Idrottens dag vill vi bygga broar mellan barnen, skolorna och idrottsföreningar. Förhoppningsvis får fler barn uppleva glädjen med rörelse och fysisk aktivitet och att idrotta i en idrottsförening. Målet är att fler ska vilja, våga och kunna idrotta hela livet, även de barn som idag är minst aktiva, säger Wilhelm Widerholm, projektledare för Idrottens dag.

Idrottens dag en del av European School Sports Day

Riksidrottsförbundet är huvudarrangör av Idrottens dag, tillsammans med RF-SISU-distriktet på respektive ort. Initiativet är en del av European School Sports Day och EU-projektet European Week of Sport med budskapet #BEACTIVE, vars mål är att få hela Europa i rörelse. 

Deltagande skolor per kommun

Uppsala

Almunge skola, Almunge fritidsklubb, Bergaskolan, Björklinge skola, Brantans fritidsklubb, Bälinge skola, Danmarks skola, Ekuddenskolan, Eriksskolan, Flogstaskolan, Fredrika Bremerskolan, Gamla Uppsala skola, Gränby fritidsklubb, Gåvsta fritidsklubb, Hågadalsskolan, Johannesbäcksskolan, Järlåsa skola, Knutby skola, Kvarngärdets fritidsklubb, Liljeforsskolan, Lötens fritidsklubb, Malmaskolan, Nåntunaskolan, Pluggparadiset, Rosendalskolan Polack, Skyttorp skola, Stavby skola, Stordammens skola, Sverkerskolan, Vattholma skola, Västra Stenhagenskolan, von Bahrs skola, Växthuset skola och Östra Stenhagenskolan

Enköping

Enöglaskolan och Munksundsskolan

Heby

Östervåla skola

Håbo

Gransäterskolan

Knivsta

Brännkärrsskolan och Långhundra skola

Norrtälje

Gottsta skola

Tierp

Tallbackskolan och Centralskolan

Älvkarleby

Bodaskolans fritidshem, Sörgärdets skola och Älvboda skola

Östhammar

Ekeby skola och Olandsskolan