Hem / Egna nyheter / Fritidsbanken på hjul – ett sommarbibliotek med sport- och fritidsutrusning

Fritidsbanken på hjul – ett sommarbibliotek med sport- och fritidsutrusning

Under fyra veckor i juni och augusti har Fritidsbanken Gottsunda åkt runt till olika platser i närområdet och lånat ut sport- och fritidsutrusning till sommarlovs- och semesterlediga.

”Idén till satsningen fick vi tidigt i våras”, berättar Gunhild Hansen, utvecklingschef hos Studiefrämjandet, som driver Fritidsbanken Gottsunda. ”I och med att vi i vintras fick en ny lokal med bättre läge har vi blivit mer synliga. Vi har fått fler låntagare och sett ett ökat intresse bland allmänheten för att skänka utrusning till Fritidsbanken”, fortsätter Gunhild.

Fritidsbanken Gottsunda ville dock att ännu fler skulle känna till möjligheten att låna sport- och fritidsutrusning och funderade över hur de skulle kunna bli ännu mer tillgängliga för invånarna i Gottsunda med omnejd. ”Idén med Fritidsbanken på hjul föddes och när vi fick möjlighet att ta emot fyra sommarjobbare genom Uppsala kommun gick satsningen att genomföra”, förklarar Gunhild. 

Fritidsbanken Gottsunda valde ut ett antal platser i närområdet att vara på och det blev Lina Sandells park och Drakparken i Gottsunda, Lyssnaängsbadet i Sunnersta, Solvallsparken i Rosendal och Valsätraskolans skolgård i Valsätra.

Fritidsbanken har stort fokus på återbruk och miljö så tält, beachflaggor och utrusning transporterades till de olika platserna med cykel. Som komplement till vanliga cyklar med cykelkärror köpte Fritidsbanken Gottsunda in en eldriven lådcykel med bidrag från RF-SISU Uppland. Lådcykeln och cykelkärrorna fylldes dagligen med allt från inlines och frisbees till badmintonracketar och kubbspel. 

Det som har varit mest populärt att låna är inlines, sparkcyklar och skateboards – och vid Lyssnaängsbadet självklart alla former av badleksaker. ”Vid ett tillfälle i Lina Sandells park hade vi 114 utlån på två timmar. Några barn var där när vi kom och när de fick reda på att man kunde låna grejer av oss sprang de hem och berättade för kompisar, syskon och föräldrar som också kom dit”, berättar Erik Klobas som jobbar på Fritidsbanken Gottsunda.

Även om en del vuxna har lånat utrusning är det barn och ungdomar som har stått för de flesta lånen. ”När barnen ville låna något hjälpte vi till att ta fram och prova ut utrusning. Vi såg också till att hjälpa dem att komma igång med aktiviteten”, berättar Erik.  

Satsningen har varit mycket lyckad och både låntagare och Fritidsbankens personal är nöjda: ”Det var väldigt roligt! Vi som jobbade hade bra gemenskap och fint samarbete och alla blev glada när vi kom. Sport ska vara till för alla och vi märkte att vi gjorde skillnad”, avslutar Erik.

Här kan du läsa mer om Fritidsbanken

Följ Fritidsbanken Gottsunda på Facebook