Hem / Egna nyheter / Drygt 6,5 miljoner kronor i kompensationsstöd till uppländska idrottsföreningar

Drygt 6,5 miljoner kronor i kompensationsstöd till uppländska idrottsföreningar

Idag får 152 uppländska föreningar besked om sin ansökan för att kompensera ekonomiska förluster under våren på grund av coronapandemin. Stödet börjar betalas ut idag och RF räknar med att samtliga föreningar ska ha fått sitt stöd innan midsommar.

Av regeringens stödpaket till idrotten om 500 miljoner kronor för perioden 12 mars till 30 juni går 91 procent till föreningar och nio procent till specialidrottsförbund (SF) och dess distrikt (SDF). Av stödet till föreningar går fyra procent, vilket motsvarar 6 586 000 kronor, till Uppland.

- Det känns bra att vi kan hjälpa ryggraden i idrotts-Sverige, våra tusentals idrottsföreningar runt om i landet som vecka ut och vecka in skapar bra idrott för barn och ungdomar. Det har varit en grannlaga uppgift att på ett så rättvist sätt som möjligt fördela 500 miljoner kronor när behovet är 1,3 miljarder, säger Björn Eriksson ordförande i Riksidrottsförbundet.

Stödet ska kompensera för uteblivna intäkter och kostnader för evenemang och verksamhet som föreningarna inte har kunnat genomföra under perioden 12 mars till 30 juni. Några exempel på uppländska föreningar som har fått ställa in arrangemang är Storvreta IK som skulle ha arrangerat UNT-cupen i fotboll första helgen i juni och Älvkarleby IK som skulle ha varit medarrangör till Fallens Dag den 14 juni. 

Stödet baseras på hur stor ekonomisk förlust föreningen har gjort i förhållande till sin omsättning. De som drabbas värst får mest stöd.

- Vi har många mindre föreningar som kanske inte har förlorat så många kronor, men dessa kronor är i flera fall en stor del av deras totala omsättning. De som behöver mest hjälp har också fått störst stöd procentuellt sett i förhållande till den ekonomiska förlusten, säger Björn Eriksson.

Att minska smittspridningen och mota pandemin är fortfarande högst prioriterat, vilket begränsar föreningarnas möjligheter att bedriva sin idrott.

- Våra föreningar har gjort ett fantastiskt jobb med att ställa om och anpassa sin verksamhet under våren, bland annat har träningar flyttats utomhus och utbildningar genomförts digitalt. På grund av rådande omständigheter måste våra uppländska föreningar fortsätta att begränsa sin verksamhet. Ytterligare kompensationsstöd från regeringen och fortsatt kommunalt stöd är viktigt för att idrotten ska ta sig igenom coronakrisen, säger Dag Söderberg, distriktsidrottschef hos RF-SISU Uppland.