Hem / Egna nyheter / Bengt Larsson lämnar RF-SISU Upplands valberedning efter 30 år

Bengt Larsson lämnar RF-SISU Upplands valberedning efter 30 år

1989 blev Bengt ”Bagarn” Larsson valberedare för RF-SISU Uppland. Efter att ha arbetat i valberedningen i 30 år lämnade Bengt sitt uppdrag vid årets distriktsstämma.

Valberedningen har en viktig roll. Den har som uppgift att till årsmötet föreslå en styrelse som är sammansatt av personer med kompetens och erfarenhet att förvalta föreningens verksamhet. 

- För att hitta rätt kandidater brukade jag göra uppdragsbeskrivningar, både för själva uppdraget och för verksamheten som helhet, berättar Bengt.

Men det är inte bara kompetens och erfarenhet man behöver ta hänsyn till när man som valberedare letar efter personer till en styrelse. Det handlar också om att styrelsen ska vara jämställd, att olika idrotter ska vara representerade i styrelsen och att det finns styrelseledamöter från olika delar av distriktet. Och att hitta rätt personer till en styrelse är ett stort arbete.

- Det går inte att vänta med det här arbetet in i det sista. Du måste vara lyhörd och hålla ögon och öron öppna hela tiden. De personer du vill rekrytera har ju dessutom ofta andra ideella uppdrag, förklarar Bengt.

När det ideella ledarskapet förändras och utvecklas i takt med samhället är det kanske viktigare än någonsin med en fungerande valberedning. Men hur hittar man kandidater till en styrelse?

- Det är viktigt med ett stort kontaktnät när man letar presumtiva kandidater, både inom och utanför idrotten, säger Bengt.

Andra egenskaper som kan vara bra för en valberedare att ha är förståelse för vad det innebär att arbeta i en styrelse och då är det bra att själv ha haft styrelseuppdrag både inom förbund och förening. Bengt har en gedigen idrottsbakgrund med styrelseuppdrag på förbundsnivå för både Upplands Fotbollförbund och Upplands Skolidrottsförbund. Han har också varit ledare i både fotboll och ishockey i Almtuna IS, Bälinge IF, Gimo IF, Gamla Upsala SK och Upsala IF. Kursinstruktör och utbildare inom både fotboll och ishockey står också på Bengts meritlista.

För att valberedningens arbete ska fungera är det viktigt med kontinuitet och planering, att följa styrelsens arbete samt att hela valberedningen arbetar tillsammans.

- Det tar tid att skapa rutiner och det är viktigt att det inte är för stor omsättning på ledamöterna i valberedningen. För att lyckas med sitt arbete är det avgörande att hela valberedningen är engagerad och inte bara valberedningens ordförande.

Bengt tycker att det bästa med uppdraget som valberedare har varit att kunna hålla en levande kontakt med hela den uppländska idrotten.

- Det har varit en förmån att genom alla dessa år få träffa och lära känna så många intressanta, duktiga, engagerade och trevliga idrottspersoner, avslutar Bengt.

Vid Riksidrottsmötet i Helsinborg 2015 fick Bengt Riksidrottsförbundets högsta utmärkelse. Läs mer om Riksidrottsförbundets förtjänsttecken här