Hem / Egna nyheter / Arrangera sommarlovsaktiviteter för barn och ungdomar i coronatider - tips till föreningar

Arrangera sommarlovsaktiviteter för barn och ungdomar i coronatider - tips till föreningar

Hur kan idrottsföreningar genomföra sommarlovsaktiviteter trots pågående pandemi? Det diskuterades på ett möte i början av maj där Uppsala kommun och Rädda Barnen bjudit in smittskyddsenheten i Region Uppsala.

Med spridningen av coronaviruset befinner vi oss i en situation utöver det vanliga och barn- och ungdomsidrotten påverkas på många olika sätt med allt från inställda evenemang och matcher som spelas utan publik till inställda träningar och uteblivna läger. Den här sommaren kommer inte att bli någon annan lik och istället för att resa till sommarstugan, besöka mormor och morfar eller åka utomlands kommer många barn och ungdomar att vara hemma. Därför är det viktigt att vi tillsammans ser till att våra barn och unga får en sommar med roliga aktiviteter på hemmaplan.

Enligt smittskyddsenheten i Region Uppsala kan vi inte eliminera den smittspridning som finns idag, men det går att minska den genom att hjälpas åt att ta bort risker för smittspridning. Detta gör vi framför allt genom att ha en god handhygien och hålla avstånd samt genom att separera deltagare i mindre grupper och separera grupperna i rum och i tid.

Jonas Värm är sakkunnig inom barn- och ungdomsidrott hos RF-SISU Uppland: ”Fortsätt gärna med den ordinarie föreningsverksamheten längre än vanligt och ta tillfället i akt att ordna aktiviteter för att locka nya barn och ungdomar till föreningen. Fundera en extra gång runt rutinerna och hur din förening kan ställa om verksamheten så att våra barn och ungdomar får uppleva rörelseglädje och gemenskap även i sommar”.

På mötet med Uppsala kommun, Rädda Barnen och smittskyddsenheten i Region Uppsala diskuterade man många olika saker som är bra för föreningar som planerar att genomföra sommarlovsaktiviteter att känna till såsom måltider, transporter, utformning av aktiviteter och vistelse vid vatten med mera. Här kan du läsa anteckningarna från mötet

Fakta om mötet 

Den 6 maj bjöd Uppsala kommun, tillsammans med Rädda Barnen i Uppsala, in till ett möte med smittskyddsenheten i Region Uppsala för information och diskussion om hur arrangörer kan genomföra sommarlovsaktiviteter trots pågående pandemi. Deltog gjorde, utöver ovan nämnda, föreningar och andra organisationer som planerar för sommarlovsaktiviteter.