Hem / Egna nyheter / Det ideella engagemanget tar inte corona-paus

Det ideella engagemanget tar inte corona-paus

10 000 timmar av ideellt arbete och två miljoner i förlorade intäkter. Det är facit för Upsala IF som arrangerar SM i friidrott i augusti.

SM i friidrott går av stapeln i Uppsala den 14–16 augusti - ett SM utan publik och med detaljerad logistisk planering på grund av av regler och rekommendationer med anledning av coronakrisen.

Senast SM arrangerades av Upsala IF Friidrott var för precis 20 år sedan och då var det en succé med stor publik, många deltagare från Sverige-eliten och flera fina resultat.

- Vi kan ju inte veta hur många besökare som skulle ha kommit i år, men vi räknade med 10 000. Nu står vi med tomma läktare och med en avancerad organisation och samordning som kräver många ideella timmar och många funktionärers beredskap, säger Henrik Wennberg, sportchef hos Upsala IF Friidrott.

Flödesschemat som för SM-dagarna har en händelse var tionde minut, från fredag klockan 12.00 till söndag 19.00, är en prövning för föreningen och dess ideella ledare. Det är närmare 500 funktionärer som arbetar inför och under ett SM och i år behöver förberedelserna, mer än någonsin, vara i sin ordning inför det stora evenemanget.

- Vi är glada och stolta över att få arrangera SM även om det blir inför tomma läktare. Arrangörsgrupperna sliter på för att detta ändå ska bli ett fantastiskt SM, fortsätter Henrik.

Men det är inte bara Upsala IF Friidrott som har lagt mycket ideell tid på evenemang som har fått ställas in. Sunnersta AIF hade planerat att arrangera Sunnerstacupen i fotboll i slutet av augusti med över 70 lag och 1 000 deltagare.

- Vår arrangörsgrupp försökte in i det sista att få ihop logistiken så att vi skulle kunna genomföra cupen, men till slut var vi tvungna att fatta beslutet att ställa in. Eftersom cupen vänder sig till barn mellan 8 och 12 år är det ju ett måste att föräldrar är med. Det gjorde att det blev för svårt att hålla koll på antal besökare och flöden, säger Fredrick Beste, ordförande i Sunnersta AIF.

Det är dock inte bara själva föreningen som berörs av de ekonomiska konsekvenser som coronakrisen för med sig i form av inställda idrottsevenemang. Det är otrygga tider för många egenföretagare inom flera olika branscher och många föreningar har ett eller flera företag som man samverkar med.

- Vi har flera samarbetsparter som också hade räknat med intäkter för cupen, bland annat för hyresgästen av vår kiosk, säger Fredrick.

De föreningar som skulle ha genomfört evenemang under perioden 12 mars till 30 juni har kunnat söka kompensationsstöd av Riksidrottsförbundet. Men för föreningar som har evenemang under juli och augusti, som friidrotts-SM och Sunnerstacupen, finns inte den möjligheten.

- Våra ideella idrottsföreningar och föreningsledare gör allt för att upprätthålla en bra verksamhet samtidigt som vi jobbar hårt och tydligt med att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer att förhindra en smittspridning. Regeringen måste lyssna på idrotten och ge ett förlängt kompensationsstöd som täcker kostnader och förlorade intäkter under tredje kvartalet, säger Dag Söderberg, distriktsidrottschef hos RF-SISU Uppland. 

Skribenter: Annie Selander och Kajsa Engdahl