Hem / Bidrag och stöd / Idrott och Corona

Idrott och Corona

RF-SISU Stockholms uppdrag är att vara ett stöd till föreningar genom föreningsbesök, anordna utbildningar, genomföra processer som stöd för er föreningsutveckling, fysiskt eller digitalt. Ta kontakt med er idrottskonsulent om hur ni vill ses.

Idrottsrörelsen och nystarten efter att Corona-restriktionerna lyfts den 29 september

Under långa perioder har vi inte kunnat träna, tävla, leka, umgås eller samlats som vi är vana vid. Nu försvinner de sista restriktionerna och vi välkomnar den efterlängtade återstarten av idrottsrörelsen. Pandemin är dock inte över. Vi måste fortsätta vara ansvarsfulla, hålla avstånd och hålla oss hemma om vi har symptom.
 
För uppdaterad information, läs Riksidrottsförbundets: "Vanliga frågor om Corona och idrotter"
 
Som idrottsförening har ni drabbats olika under pandemin. Ni har därför olika utmaningar, förutsättningar och möjligheter. Vad är era utmaningar? Vilket stöd har ni behov av? Vi har också lärt oss mycket positivt som vi ska ta med oss framöver. Nya innovativa sätt att ses i träningsgruppen, nya möjligheter att möta digitalt och ny syn på träning och tävling. Ta kontakt med er idrottskonsulent på RF-SISU Stockholm för att ta del av våra stödverktyg kring idrottsrörelsens återstart. Vi erbjuder även en central föreläsningskväll med fokus på hur idrottsrörelsen påverkar pandemin och hur vi kan arbeta vidare med en nystart i föreningen. 

Kompensationsstöd

Nu finns ytterligare en möjlighet för idrottsföreningar att söka kompensationsstöd, denna omgång för tiden 1 maj - 28 september. Ansökan öppnar den 15 oktober. 

Syftet med kompensationsstödet är att ge föreningar förutsättningar att överleva och fortsatt kunna bedriva idrott och evenemang. Barn- och ungdomsidrotten är särskilt prioriterad. Mer information om kompensationsstödet
 
Nytt för denna sökperiod är att föreningar med max 25 000 kr i ekonomisk förlust kommer att kunna skicka in en förenklad ansökan med färre svarsalternativ. Den förenklade ansökan kommer att återfinnas på samma ställe i Idrottonline som ordinarie ansökan. Mer info kommer från Riksidrottsförbundet och oss i våra kanaler. 
 
Ansökan är öppen 15 oktober – 26 oktober kl. 12.00. För frågor, kontakta This is a mailto link Specialidrottsförbund ansöker via de mallar som Riksidrottsförbundet skickar ut.

Tidigare ansökningsperioder

✔️Ansökan för perioden 1 januari 2021 till 30 april 2021 är avslutad. Här kan du läsa om fördelningen. 
✔️Ansökan för kvartal 4 (oktober, november, december) är avslutat, här kan du läsa om fördelningen.  
✔️Ansökan om stöd för kvartal 3 (juli, augusti, september) är avslutat, här kan du läsa om fördelningen
✔️Har kan ni se fördelningen till alla föreningar som ansökte och fick beviljat stöd för kvartal 2

Hur har idrottsrörelsen påverkats av Coronapandemin?

RF-SISU Stockholm har vid två tillfällen under Coronapandemin anlitat Sweco för att göra en undersökning för få en samlad bild av vilket stöd och behov av åtgärder som kommer behövas för en bra omstart av idrottsrörelsen i Stockholmsdistriktet efter pandemin. Totalt har cirka 50 procent av föreningarna svarat vid båda tillfällen. 

Här kan du läsa undersökningen från 2021

Här kan du läsa undersökningen från 2020.

Om ni har frågor kring rapporten kontakta: This is a mailto link

Fysiska, digitala eller hybridmöten? Vi stöttar er

Om ni vill genomföra styrelsemöten, årsmöten, tränarmöten, föreläsningar, lärgrupper och planeringsmöten tillsammans med oss, eller bara inom föreningen. Ta kontakt med oss på RF-SISU Stockholm så kan vi stötta er efter de önskemål som ni har, såväl: hybrid, digitala eller fysiska möten.

Här har vi sammanställt tips på hur man genomför ett digitalt årsmöte.

Läs vår checklista för digitala möten

Utbildningar och föreläsningar

Fram till 31 december så genomför vi våra "Utbildningar och kurser" digitalt. Vill er förening ha hjälp med skräddarsydda föreläsningar, kontakta er idrottskonsulent.

Information om Coronaviruset på olika språk

RF-SISU Stockholm har samlat information om coronaviruset och Covid-19 på flera språk här. Dela gärna - du och din förening kan hjälpa till att sprida livsviktig information till de som har svårt att ta till sig information på svenska.

Här hittar du informationen om coronaviruset och Covid-19 på flera språk