Hem / Bidrag och stöd / Coronapandemin

RF-SISU Stockholm stöttar er förening digitalt i Coronatider

Vi på RF-SISU Stockholm fortsätter att vara ett stöd till er förening precis som vanligt, även i dessa tider när fysiska träffar inte är lika enkla att genomföra. Vi kan fortfarande göra föreningsbesök, anordna utbildningar, genomföra processer som stöd för er föreningsutveckling, allt helt digitalt.

Träning för barn och ungdomar startar igen

Regeringen gav den 21 januari ett tydligt besked att kommunerna bör öppna sina idrottsanläggningar för barn och ungdomar som är födda 2005 och yngre, både inomhus och utomhus. Den 4 februari gav regeringen även besked om att ovanstående även omfattar de som är födda 2002-2004. 

Regeringen och Folkhälsomyndigheten poängterade vikten av idrott och rörelse för barn- och ungdomar även under pågående pandemi men de understryker även att läget i samhället är allvarligt.

För idrottsföreningar, idrottsledare och varje enskild aktiv gäller som tidigare att följa Pandemilagen och Folkhälsomyndighetens nationella allmänna råd. Vi hänvisar också till respektive förbund för idrottsspecifika frågor och tolkningar utifrån respektive idrotts förutsättningar.

Läs mer: Information till idrottsföreningar och träningsanläggningar om covid-19 från FHM

Läs mer: Hur ska föreningen agera vid bekräftad coronasmitta? Riksidrottsförbundet rekommenderar följande vid bekräftad smitta i förening. 

Kompensationsstöd

Regeringen beslutade att ge idrottsrörelsen 1 miljard kronor i förlängt stöd på grund av Coronapandemin det andra halvåret 2020. 
✔️Ansökan för kvartal 4 (oktober, november, december) är avslutat, här kan du läsa om fördelningen.  
✔️Ansökan om stöd för kvartal 3 (juli, augusti, september) är avslutat, här kan du läsa om fördelningen
✔️Har kan ni se fördelningen till alla föreningar som ansökte och fick beviljat stöd för kvartal 2

Mer information om kompensationsstödet

Syftet med kompensationsstödet är att ge föreningar förutsättningar att överleva och fortsatt kunna bedriva idrott och evenemang. Barn- och ungdomsidrotten är särskilt prioriterad.

Föreningen gör ansökan i IdrottOnline under fliken Idrottsmedel. Innan ansökningsperioden startar i oktober kan ni förbereda er genom att ta fram dokument som tydligt beskriver er ekonomiska situation, exempelvis årsredovisningar och resultatrapporter. 

På Riksidrottsförbundets sida om kompensationsstöd för förening finns nu en enklare instruktionsfilm om hur ansökan går till steg för steg i IdrottOnline. På infosidan hittar ni även länk till frågor och svar om stödet. Vid frågor om stödet kan ni mejla This is a mailto link alternativt kontakta er idrottskonsulent hos oss på RF-SISU Stockholm.

”Hur har idrottsrörelsen påverkats av Coronapandemin?”

RF-SISU Stockholm beslutade i inledningen av Coronapandemin att det är viktigt att få mer kunskap om hur idrottsrörelsen påverkas i vårt distrikt samt vilka typer av insatser och stöd som behövs. Med hjälp av Sweco har vi därför genomfört en enkätundersökning till alla idrottsföreningar i distriktet. Totalt svarade 50 procent på denna enkät vilket är en mycket imponerande siffra. Stort tack till er som hjälpt till att öka svarsfrekvensen. Läs rapporten här.

Om ni har frågor kring rapporten och de djupare analyser som kan göras så kan ni kontakta Roger Vintemar This is a mailto link

Hur jobbar vi på RF-SISU Stockholm just nu?

För att bidra till att minska risken för smittspridning arbetar RF-SISU Stockholms medarbetare hemifrån tills vidare. Arbetet fortsätter som vanligt, men fysiska möten med föreningar och förbund ersätts av digitala. Vi finns såklart också tillgängliga via e-post och telefon. 

Tveka inte att höra av dig till oss, vi fortsätter att erbjuda vårt stöd, trots begränsad rörlighet för tillfället. Vi är vana vid videomöten och kan genomföra våra besök och samtal i er förening nästan precis som vanligt. Vi har mötesverktyg som vi själva kan använda vid besök, men kan såklart också vara med via andra system om det passar er förening bättre.

Här hittar du kontaktuppgifter till RF-SISU Stockholms medarbetare.

Detta kan vi stötta er med

Under Coronapandemin fortsätter vi att träffa föreningar och förbund och stötta dem med att bland annat genomföra styrelsemöten, årsmöten, tränarmöten, föreläsningar, lärgrupper och planeringsmöten tillsammans med oss, allt via videomöten.

Här har vi sammanställt tips på olika digitala mötesplatser.

Läs här om vår distriktsstämma som vi genomförde digitalt den 1 april

Fortsätta att kommunicera inom föreningen – men i digital form

En stor utmaning för många föreningar just nu är hur man ska hantera kommunikation i föreningen när vanliga mötesplatser satts ur spel. Till exempel tränarträffar, föräldramöten, lagmöten och liknande. Vi kan hjälpa er med att samla det ni behöver inom föreningen för att kunna föra en dialog utan fysiska möten.

Läs vår checklista för digitala möten

En annan utmaning är att hålla sig uppdaterad på vad som gäller kring riktlinjer för just er idrott. Även om vår roll inte är att styra hur respektive idrott begränsas i rådande tider så kan vi med vårt stöd hjälpa er i föreningen med att planera verksamheten.

Nya möjligheter till projektsstöd för idrottsförening

Under pågående restriktioner som påverkar föreningars verksamhet finns en möjlighet för föreningar att få stöd för att öka möjligheten till fortsatt verksamhet. Det kan handla om att köpa in utrustning för att bedriva utomhusträning, genomföra annorlunda idrottsverksamhet (ex digital) eller täcka kostnader för ändrat anläggningsbehov på grund av att kommuner stängt ner anläggningar.

För mer information om projektstödets nya möjligheter klicka här 

Utbildningar och föreläsningar

Vi genomför våra utbildningar som planerat, men väljer tills vidare att göra det digitalt. Här hittar ni våra kommande utbildningar. Vill er förening ha hjälp med skräddarsydda föreläsningar, kontakta er idrottskonsulent.

Information om Coronaviruset på olika språk

RF-SISU Stockholm har samlat information om coronaviruset och Covid-19 på flera språk här. Dela gärna - du och din förening kan hjälpa till att sprida livsviktig information till de som har svårt att ta till sig information på svenska.

Här hittar du informationen om coronaviruset och Covid-19 på flera språk

Tidigare Nyhetsbrev

Läs vår Föreningsdialog från den 12 februari: "Nuläget Covid-19, påverkan idrottsrörelsen"
Läs vår Föreningsdialog från den 15 januari: "Klartecken för organiserad föreningsledd träning utomhus"
Läs vår Föreningsdialog från 11 december: "Nya nationella allmänna råd gäller från den 14 december"
Läs vår Föreningsdialog från 19 oktober "Så ansöker ni om kompensationsstöd för corona"
Läs vår Föreningsdialog från 1 oktober: "Ytterligare möjlighet för föreningar att söka kompensationsstöd"
Läs vår Föreningsdialog från 1 juli: "Stöd inför digitala årsmöten och anmäl dig till höstens utbildningar"

Läs vår Föreningsdialog från 29 maj "Viktig information till idrottsföreningar"

Läs vårt nyhetsbrev från 15 maj, med positiva exempel på föreningar som ställer om i Coronatider