Hem / Bidrag och stöd / Coronapandemin

RF-SISU Stockholm stöttar er förening digitalt i Coronatider

Vi på RF-SISU Stockholm fortsätter att vara ett stöd till er förening precis som vanligt, även i dessa tider när fysiska träffar inte är lika enkla att genomföra. Vi kan fortfarande göra föreningsbesök, anordna utbildningar, genomföra processer som stöd för er föreningsutveckling, allt helt digitalt.

Detta gäller idrotten från den 15 juli

Den 1 juli genomfördes flera lättnader av av de begränsningar som berör idrotten. Myndigheternas allmänna råd till idrottsföreningarna togs bort. Dock kvarstår råden att allmänt hålla avstånd, ta ansvar och undvika trängsel.

Den 1 juli genomfördes även förändringar i begränsningsförordningen för allmänna sammankomster vilket innebar lättnader för motionslopp och publik:
✔ Vid utomhusarrangemang tillåts 3000 deltagare om de anvisas sittplats, eller 600 deltagare utan anvisad sittplats (om arrangemanget har sektioner med möjlighet att åskådarna från olika sektioner inte kommer i kontakt med varandra, samt smittsäkert avstånd, gäller deltagartaket för varje sektion.)
✔ Vid inomhusarrangemang tillåts 300 deltagare om de anvisas sittplats, eller 50 deltagare utan anvisad sittplats.
✔ För motionslopp och liknande tävlingar gäller 900 deltagare i start- och målområdet

Den 15 juli togs beslut om ytterligare lättnader. Dessa lättnader innebär bland annat att regleringen om ett visst antal kvadratmeter per person i anläggningarna tas bort, såsom i exempelvis träningslokaler och omklädningsrum. Dock gäller fortsatt begränsningarna vid allmänna sammankomster som beskrivs ovan. 

 

Hur har idrottsrörelsen påverkats av Coronapandemin?

RF-SISU Stockholm har vid två tillfällen under Coronapandemin anlitat Sweco för att göra en undersökning för få en samlad bild av vilket stöd och behov av åtgärder som kommer behövas för en bra omstart av idrottsrörelsen i Stockholmsdistriktet efter pandemin. Totalt har cirka 50 procent av föreningarna svarat vid båda tillfällen. 

Här kan du läsa undersökningen från 2021

Här kan du läsa undersökningen från 2020.

Om ni har frågor kring rapporten kontakta: This is a mailto link

Kompensationsstöd

Förbund och föreningar har haft möjlighet att ansöka om stöd för ekonomiska konsekvenser på grund av corona. Den senaste ansökningstiden avslutades 19 maj. 

Specialidrottsförbund ansöker via de mallar som Riksidrottsförbundet skickar ut.
Föreningar ansöker inloggade i IdrottOnline under fliken Idrottsmedel.

Nedan kan ni se en enklare instruktionsfilm om hur ni ansöker

Mer information om kompensationsstödet

Syftet med kompensationsstödet är att ge föreningar förutsättningar att överleva och fortsatt kunna bedriva idrott och evenemang. Barn- och ungdomsidrotten är särskilt prioriterad. Föreningen gör ansökan i IdrottOnline under fliken Idrottsmedel. 

På Riksidrottsförbundets sida om kompensationsstöd för förening finns nu en enklare instruktionsfilm (syns även ovan) om hur ansökan går till steg för steg i IdrottOnline. På infosidan hittar ni även länk till frågor och svar om stödet. Vid frågor om stödet kan ni mejla This is a mailto link alternativt kontakta er idrottskonsulent hos oss på RF-SISU Stockholm.

Tidigare ansökningsperioder

✔️Ansökan för perioden 1 januari 2021 till 30 april 2021 är avslutad. Här kan du läsa om fördelningen. 
✔️Ansökan för kvartal 4 (oktober, november, december) är avslutat, här kan du läsa om fördelningen.  
✔️Ansökan om stöd för kvartal 3 (juli, augusti, september) är avslutat, här kan du läsa om fördelningen
✔️Har kan ni se fördelningen till alla föreningar som ansökte och fick beviljat stöd för kvartal 2

Hur jobbar vi på RF-SISU Stockholm just nu?

För att bidra till att minska risken för smittspridning arbetar RF-SISU Stockholms medarbetare hemifrån tills vidare. Arbetet fortsätter som vanligt, men fysiska möten med föreningar och förbund ersätts av digitala. Vi finns såklart också tillgängliga via e-post och telefon. 

Tveka inte att höra av dig till oss, vi fortsätter att erbjuda vårt stöd, trots begränsad rörlighet för tillfället. Vi är vana vid videomöten och kan genomföra våra besök och samtal i er förening nästan precis som vanligt. Vi har mötesverktyg som vi själva kan använda vid besök, men kan såklart också vara med via andra system om det passar er förening bättre.

Här hittar du kontaktuppgifter till RF-SISU Stockholms medarbetare.

Detta kan vi stötta er med

Under Coronapandemin fortsätter vi att träffa föreningar och förbund och stötta dem med att bland annat genomföra styrelsemöten, årsmöten, tränarmöten, föreläsningar, lärgrupper och planeringsmöten tillsammans med oss, allt via videomöten.

Här har vi sammanställt tips på olika digitala mötesplatser.

Läs här om vår distriktsstämma som vi genomförde digitalt den 1 april

Fortsätta att kommunicera inom föreningen – men i digital form

En stor utmaning för många föreningar just nu är hur man ska hantera kommunikation i föreningen när vanliga mötesplatser satts ur spel. Till exempel tränarträffar, föräldramöten, lagmöten och liknande. Vi kan hjälpa er med att samla det ni behöver inom föreningen för att kunna föra en dialog utan fysiska möten.

Läs vår checklista för digitala möten

En annan utmaning är att hålla sig uppdaterad på vad som gäller kring riktlinjer för just er idrott. Även om vår roll inte är att styra hur respektive idrott begränsas i rådande tider så kan vi med vårt stöd hjälpa er i föreningen med att planera verksamheten.

Nya möjligheter till projektsstöd för idrottsförening

Under pågående restriktioner som påverkar föreningars verksamhet finns en möjlighet för föreningar att få stöd för att öka möjligheten till fortsatt verksamhet. Det kan handla om att köpa in utrustning för att bedriva utomhusträning, genomföra annorlunda idrottsverksamhet (ex digital) eller täcka kostnader för ändrat anläggningsbehov på grund av att kommuner stängt ner anläggningar.

För mer information om projektstödets nya möjligheter klicka här 

Utbildningar och föreläsningar

Vi genomför våra utbildningar som planerat, men väljer tills vidare att göra det digitalt. Här hittar ni våra kommande utbildningar. Vill er förening ha hjälp med skräddarsydda föreläsningar, kontakta er idrottskonsulent.

Information om Coronaviruset på olika språk

RF-SISU Stockholm har samlat information om coronaviruset och Covid-19 på flera språk här. Dela gärna - du och din förening kan hjälpa till att sprida livsviktig information till de som har svårt att ta till sig information på svenska.

Här hittar du informationen om coronaviruset och Covid-19 på flera språk

Tidigare Nyhetsbrev

Läs vår Föreningsdialog från den 26 april: "Ansök om kompensationsstöd från januari till april". 
Läs vår Föreningsdialog från den 12 februari: "Nuläget Covid-19, påverkan idrottsrörelsen"
Läs vår Föreningsdialog från den 15 januari: "Klartecken för organiserad föreningsledd träning utomhus"
Läs vår Föreningsdialog från 11 december: "Nya nationella allmänna råd gäller från den 14 december"
Läs vår Föreningsdialog från 19 oktober "Så ansöker ni om kompensationsstöd för corona"
Läs vår Föreningsdialog från 1 oktober: "Ytterligare möjlighet för föreningar att söka kompensationsstöd"
Läs vår Föreningsdialog från 1 juli: "Stöd inför digitala årsmöten och anmäl dig till höstens utbildningar"

Läs vår Föreningsdialog från 29 maj "Viktig information till idrottsföreningar"

Läs vårt nyhetsbrev från 15 maj, med positiva exempel på föreningar som ställer om i Coronatider