Hem / Bidrag och stöd / Coronapandemin

RF-SISU Stockholm stöttar er förening digitalt i Coronatider

Vi på RF-SISU Stockholm fortsätter att vara ett stöd till er förening precis som vanligt, även i dessa tider när fysiska träffar inte är lika enkla att genomföra. Vi kan fortfarande göra föreningsbesök, genomföra utbildningar, processleda er föreningsutveckling och planera ert utvecklingsarbete, allt helt digitalt.

Uppdaterat 23 oktober:

Vi rekommenderar starkt att du följer Riksidrottsförbundets information om coronaviruset och hur det påverkar idrottsrörelsen. Sidan uppdateras löpande.

Kompensationsstöd för perioden 1 juli - 30 september

Regeringen har beslutat att ge idrottsrörelsen 1 miljard kronor i förlängt stöd på grund av Coronapandemin. Detta kommer vara sökbart i två omgångar.
✔️Ansökan om stöd för kvartal 3 (juli, augusti, september) ansökningen är öppen för föreningar från 15 oktober till och med 26 oktober klockan 12.00.
✔️Ansökan om stöd för kvartal 4 (oktober, november, december) öppnar i januari, exakta datum ej fastställda.

Frågor och svar om kompensationsstöd för förening

På Riksidrottsförbundets sida om kompensationsstöd för förening finns nu en enklare instruktionsfilm om hur ansökan går till steg för steg i IdrottOnline. På infosidan hittar ni även länk till frågor och svar om stödet. Vid frågor om stödet kan ni mejla This is a mailto link alternativt kontakta er idrottskonsulent hos oss på RF-SISU Stockholm.

Mer om kompensationsstödet

Syftet med kompensationsstödet är att ge föreningar förutsättningar att överleva och fortsatt kunna bedriva idrott och evenemang. Barn- och ungdomsidrotten är särskilt prioriterad.

Föreningen gör ansökan i IdrottOnline under fliken Idrottsmedel. Innan ansökningsperioden startar i oktober kan ni förbereda er genom att ta fram dokument som tydligt beskriver er ekonomiska situation, exempelvis årsredovisningar och resultatrapporter. För mer info om kompensationsstöd till idrottsföreningar klicka här. 

Kontakta er idrottskonsulent hos oss på RF-SISU Stockholm om ni behöver hjälp med ansökan.

”Hur har idrottsrörelsen påverkats av Coronapandemin?”

RF-SISU Stockholm beslutade i inledningen av Coronapandemin att det är viktigt att få mer kunskap om hur idrottsrörelsen påverkas i vårt distrikt samt vilka typer av insatser och stöd som behövs. Med hjälp av Sweco har vi därför genomfört en enkätundersökning till alla idrottsföreningar i distriktet. Totalt svarade 50% på denna enkät vilket är en mycket imponerande siffra. Stort tack till er som hjälpt till att öka svarsfrekvensen. Läs rapporten här.

Om ni har frågor kring rapporten och de djupare analyser som kan göras så kan ni kontakta Roger Vintemar This is a mailto link

Tidigare Nyhetsbrev

Läs vår Föreningsdialog från 19 oktober "Så ansöker ni om kompensationsstöd för corona"
Läs vår Föreningsdialog från 1 oktober: "Ytterligare möjlighet för föreningar att söka kompensationsstöd"
Läs vår Föreningsdialog från 1 juli: "Stöd inför digitala årsmöten och anmäl dig till höstens utbildningar"

Läs vår Föreningsdialog från 29 maj "Viktig information till idrottsföreningar"

Vad gäller för föreningar som planerar att medverka vid eller arrangera sommarläger? Läs mer här

Läs vårt nyhetsbrev från 15 maj, med positiva exempel på föreningar som ställer om i Coronatider

Information om vilka föreningar som fick Kompensationsstöd 

Riksidrottsstyrelsen har fattat beslut om fördelningen av kompensationsstödet, dvs regeringens stödpaket till idrottsrörelsen (500 mkr). Av de som sökte i Stockholmsdistriktet har 368 beviljats stöd. 

Har kan ni se fördelningen till alla föreningar som ansökt och fått beviljat stöd

Föreningar som har frågor om Kompensationsstödet kan vända sig till: This is a mailto link

Hur jobbar vi på RF-SISU Stockholm just nu?

För att bidra till att minska risken för smittspridning arbetar RF-SISU Stockholms medarbetare hemifrån tills vidare. Arbetet fortsätter som vanligt, men fysiska möten med föreningar och förbund ersätts av digitala. Vi finns såklart också tillgängliga via e-post och telefon. Vi planerar att ansvarsfullt och succesivt att återgå till en del fysiska möten från den 1 september. 

Tveka inte att höra av dig till oss, vi fortsätter att erbjuda vårt stöd, trots begränsad rörlighet för tillfället. Vi är vana vid videomöten och kan genomföra våra besök och samtal i er förening nästan precis som vanligt. Vi har mötesverktyg som vi själva kan använda vid besök, men kan såklart också vara med via andra system om det passar er förening bättre.

Här hittar du kontaktuppgifter till RF-SISU Stockholms medarbetare.

Detta kan vi stötta er med

Trots att vi endast arbetat under dessa förutsättningar i några veckor har vi redan träffat många föreningar och förbund som genomfört styrelsemöten, årsmöten, tränarmöten, föreläsningar, lärgrupper och planeringsmöten tillsammans med oss, allt via videomöten.

Här har vi sammanställt tips på olika digitala mötesplatser.

Läs här om vår distriktsstämma som vi genomförde digitalt den 1 april

Fortsätta att kommunicera inom föreningen – men i digital form

En stor utmaning för många föreningar just nu är hur man ska hantera kommunikation i föreningen när vanliga mötesplatser satts ur spel. Till exempel tränarträffar, föräldramöten, lagmöten och liknande. Vi kan hjälpa er med att samla det ni behöver inom föreningen för att kunna föra en dialog utan fysiska möten.

Läs vår checklista för digitala möten

En annan utmaning är att hålla sig uppdaterad på vad som gäller kring riktlinjer för just er idrott. Även om vår roll inte är att styra hur respektive idrott begränsas i rådande tider så kan vi med vårt stöd hjälpa er i föreningen med att planera verksamheten.

Nya möjligheter till projektsstöd för idrottsförening i Coronatider

Under pågående restriktioner som påverkar föreningars verksamhet finns en möjlighet för föreningar att få stöd för att öka möjligheten till fortsatt verksamhet. Det kan handla om att köpa in utrustning för att bedriva utomhusträning, genomföra annorlunda idrottsverksamhet (ex digital) eller täcka kostnader för ändrat anläggningsbehov på grund av att kommuner stängt ner anläggningar.

För mer information om projektstödets nya möjligheter klicka här 

Utbildningar och föreläsningar

Vi genomför våra utbildningar som planerat, men väljer tills vidare att göra det digitalt. Här hittar ni våra kommande utbildningar. Ett tips är också att anmäla dig till vår nya utbildning ”Lyckas med digitala möten” den 11 maj. Vill er förening ha hjälp med skräddarsydda föreläsningar, kontakta er idrottskonsulent.

Information om Coronaviruset på olika språk

RF-SISU Stockholm har samlat information om coronaviruset och Covid-19 på flera språk här. Dela gärna - du och din förening kan hjälpa till att sprida livsviktig information till de som har svårt att ta till sig information på svenska.

Här hittar du informationen om coronaviruset och Covid-19 på flera språk