Hem / Vi arbetar med / Barn- och ungdomsidrott / Idrottens Himmel och Helvete säsong 4

Idrottens Himmel och Helvete säsong 4

Utbildningsradions program "Idrottens Himmel och Helvete" säsong 4 på SVT och UR Play. 
På den här sidan hittar du länkar till filmerna och material, kopplat till varje avsnitt, som er förening kan jobba vidare med.

Idrottsrörelsen har över tre miljoner medlemmar. Hur barn och unga har det inom idrottsrörelsen spelar roll för vårt samhälle. Serien granskar och belyser problematik som både de som idrottar och de som leder idrott ställs inför. Till serien finns också korta videos - pratstartare - som är tänkta att användas som underlag för diskussioner.
Nedan ser du temat för varje avsnitt. Till varje avsnitt finns det olika pratstartare, det innebär att det har klippts ut vissa delar ur varje avsnitt, som ni kan samtala kring.

När idrotten hjälper eller stjälper

Här finns Avsnitt 1

Madeleines liv kretsade bara kring fotbollen. Det som tidigare varit en kul aktivitet blev ett tvångsmässigt tränande med livet som insats. Hockeyn kritiseras ibland för sin machokultur och elitism. I Växjö Lakers gör man ett urval av spelarna vid 16 års ålder. Vad säger barnkonventionen egentligen om de hinder hockeyförbunden skapar för de barn som vill fortsätta spela? Nella hade problem att hänga med i skolan, vilket ledde till ångest och panikattacker. Räddningen blev kampsporten. 

Idrottsbarn med NPF-diagnos

Vilka svårigheter möter barn med NPF-diagnos när de vill röra på sig? Och vilka insatser finns för att möjliggöra en idrott tillgänglig för alla? Tolvåriga Jack från Halmstad gavs chansen till ett aktivt liv inom jujutsu med hjälp av idrott på recept och engagerade tränare. Vi möter även Linus Söderström, målvakten med en NPF-diagnos, som har lyckats bli hockeyproffs. Idrottsläraren Alexander Skytte delar med sig av sina knep om hur man kan göra idrotten inspirerande även för barn med NPF-diagnos

Idrott och kriminalitet

 
Kriminalitet kan förstöra ungdomars lust att idrotta. Vi möter en ung kvinna som slutade idrotta efter att hon blivit utsatt för sexuella övergrepp av sin tränare. Polisen Patrik Jensen-Sahlström ger tips på hur man kan undvika och förebygga att övergrepp sker. Vi möter även före detta tennisproffset Daniel Windahl. Han slutade spela tennis efter att ha pressats av personer som ville rigga hans matcher. Fotbollstränaren Geir Stakset från Farsta FF berättar hur idrott kan motverka gängkriminalitet.

Ytorna som gör oss aktiva

 
Det är kanske lätt att tro att Sverige är överfullt av idrottsarenor och möjlighet till organiserad idrott. Så är det inte för alla barn och unga. Det finns också en tendens att ha en övertro till konstruerade idrottsanläggningar, men ibland är det så enkelt att det bara gäller att värna spontanidrottsytorna som gör oss aktiva. Arkitekten Rebecca Rubin delar med sig av sina kunskaper om hur idrottsanläggningar kan bli mångfacetterade mötesplatser.

Segregation och inkludering

Hur avspeglar sig integration, rasism och utanförskap i idrottsvärlden? Vi möter två fotbollslag som berättar om de förutfattade meningar de är rädda att mötas av. Elaf Ali fick inte idrotta för sin pappa och berättar om sitt arbete mot hedersnormer. För Julia, som flyttat från Grekland, var cricketen det som öppnade dörren till både vänskap och en känsla av tillhörighet i samhället. I Malmö tvingades ett judiskt fotbollslag att lägga ned sin verksamhet på grund av rädsla för antisemitism och hot.

När idrotten försvinner

 
Flyttlasset gick från Stockholm till Backe. För Torsten innebar det ett avsmalnat utbud av idrotter att välja på. För i Backe finns bara längdskidsträning. Nästan tre mil bort från Backe ligger Junsele där fotbollstalangen Viggo fått sitt lag ihopslaget med lag från tre närliggande byar. Resultatet är ett blandlag i olika åldrar. Vilka ska de spela mot nu? Coronapandemin påverkade många föreningar och aktiva på ett drastiskt sätt. Vi gör nedslag runt om i landet för att fånga upp röster och lärdomar.

Idrottens himmel och helvete - pratstartare

Korta videos från säsong 4 av Idrottens himmel och helvete. Se dem här på UR Play 

Idrottens himmel och helvetes pratstartare är kortversioner av de längre programmen som sänds i tv. Här hittas tematiska reportage om olika ämnen, lämpliga för att användas i studiesammanhang tillsammans med lärarhandledning. Idrottens himmel och helvete granskar, diskuterar och belyser barn- och ungdomsidrottsfrågor.

Vill du ha stöd och tips? Kontakta gärna oss på RF SISU Stockholm