Hem / Egna nyheter / 2022 / ”Parasport handlar mycket om det sociala och att hitta likasinnade”

”Parasport handlar mycket om det sociala och att hitta likasinnade”

Vecka 37 är det återigen dags för Parasportveckan. RF-SISU Stockholms styrelseledamot Björn Erkus berättar om den fantastiska värld som Parasporten öppnar upp för den aktive men även för hela familjen.

Vad är det bästa med Parasport?

– Framför allt är det otroligt utvecklande för väldigt många, för den aktive själv, men även för vårdnadshavare, syskon och andra anhöriga. Både om du har en medfödd funktionsnedsättning eller om du får en funktionsnedsättning senare i livet kan Parasport innebära otroligt mycket.

– Det handlar minst lika mycket om det sociala och att du hittar en fristad bland likasinnade. Att dela sina erfarenheter betyder mycket, säger Björn Erkus.

Läs mer om Parasportveckan 12-18 september här. Under veckan har du chansen att delta på digitala föreläsningar och under helgen 17-18 sep kommer det även vara prova på-verksamhet.

Vad har den betytt för dig?

– Massor. Jag föddes med min funktionsnedsättning, när jag var liten hjälpte mina föräldrar mig att börja i en Halliwickförening. Där handlar det mycket mer om flytvana i vattnet och koka kaffe, mer än att simma. Där fick jag träffa barn i min ålder samt vuxna med en funktionsnedsättning. Efter det fortsatte jag med simningen i många år.

För Björn Erkus bror blev parasporten en ögonöppnare.

– Genom Parasporten fick min bror möjlighet att möta andra syskon som hade en anhörig med funktionsnedsättning. Syskon får ofta stå tillbaka eftersom det ofta blir fokus på exempelvis sjukvård och kontinuerlig kontakt med olika myndigheter för den i familjen som har en funktionsnedsättning.

2017.jpg

Vad ger det för en förening som vill starta upp Parasport?

– Det utvecklar ofta hela föreningen. Det är ett naturligt steg att skapa plats åt alla. Det erbjuder medlemmarna i föreningen att få nya perspektiv, det leder till ökad inkludering och förståelse för varandra och förhoppningsvis till färre fördomar.

– För många som håller på med Parasport är det primära det sociala, för en parasportarare är det ännu viktigare att möta likasinnade och dela erfarenheter. De befinner sig i ett sammanhang där alla förstår hur de har det.

Hur ska en förening som vill starta upp Parasport gå till väga?

– Till att börja med: Parasport är inte svårt, det är inte svårare än att bedriva idrott än för någon annan. Som förening handlar det om att våga ta steget och starta en verksamhet.

Om man är anhörig eller aktiv, vem ska man kontakta om man vill börja i en förening?

– De kan börja med att ta kontakt med sin lokala förening och höra om de har någon verksamhet. De kan även ta kontakt Stockholms Parasportförbund eller hitta mer info på Parame.

Under pandemin har Parasporten tagit ordentligt med stryk. Väldigt många har inte kunnat träna och ses fysiskt under en lång period.

– Nu har vi börjat se en återhämtning och det är så viktigt. Parasporten bygger självförtroende, det ger en tro på att du kan ta dig ut i övriga samhället och prova på saker som man annars inte hade vågat. Så har det varit för mig, säger Björn.