Hem / Egna nyheter / 2021 / "Vi får mer kunniga och pålästa ledare som gör föreningen bättre"

"Vi får mer kunniga och pålästa ledare som gör föreningen bättre"

Ett av de viktigaste verktygen för att en idrottsförening ska utvecklas på sikt är lärgruppen, idrottens egen studiecirkel. Liz Tashjian och Dario Jovic berättar om hur de har utvecklat föreningen och även sig själva genom att vara lärgruppsledare.

Den här veckan (18-22 oktober) har vi fokus på folkbildning. Tillsammans lär vi oss, vi förenas, vi reflekterar, vi samtalar och vi utvecklas – det är precis det som är kärnan i folkbildningen. Genom samtal i lärgrupper får ledare, tränare, idrottsaktiva och andra medlemmar möjlighet att lyfta viktiga och värdefulla frågor för att utveckla sig själva och föreningens verksamhet.

Lizmerly Tashjian, tränare i Stockholmspolisen IF simförening, höll i lärgrupper i samband med föreningens sommarkollo, för barn och ungdomar.

– Vi hade bland annat en samarbetsövning hur du är i en grupp. För att öka engagemanget och göra det mer visuellt skapade jag fyra hörn på en gräsmatta, där varje plats var svaret på frågan.

Lizmerly fortsätter:

– Jag frågade allt möjligt, från det som rör simningen till ”har mina föräldrar alltid rätt?”, där ställde sig nästan alla på platsen för nej. Efteråt uppstår det ofta intressanta diskussioner.

Lärgrupp sommarlovsskolan.jpg
Lärgrupp under Viking Taekwondos sommarläger.

Dario Jovic är ordförande i Viking Taekwondo, han är ofta lärgruppsledare, bland annat på föreningens Coachutvecklingsträffar som arrangeras en gång i månaden.

– Det är viktigt att gilla rollen som lärgruppsledare och inte vara för fast i gamla synsätt. Du bör vara nyfiken och öppen för nya arbetssätt, ledarskapsfilosofier och för att utvecklas i din roll.

– Du bör vara påläst för att kunna leda gruppen fram till ett bra svar. Kommer man inte fram till ett bra svar får jag och även de andra i gruppen läsa på och ta upp det vid nästa tillfälle. Det är väldigt lärorikt både för mig och föreningen.

Bli godkänd lärgruppsledare! Delta i vår utbildning: Att leda lärande samtal 11 november

Vad ger det dig att vara lärgruppsledare?

– Väldigt mycket, sedan utvecklas verksamheten. Genom lärgruppen lär vi oss tillsammans att bli bättre på att lära ut Taekwondo, det utvecklar i sin tur medlemmarna så att de blir bättre i utförandet. Vi får mer kunniga och pålästa ledare som gör föreningen bättre, säger Dario och fortsätter:

– Varje individ som är med utvecklas, efter samtalet är det lite som att alla får med sig en kaka som de sedan delar på. De delar med sig av kunskapen till andra. Det blir ringar på vattnet som hela föreningen har en fördel av.

Hur ofta har ni lärgruppsträffar?

– Coachutveckling har vi en gång i månaden regelbundet. Där har vi mycket fokus på pedagogik, hur man lär ut – samt kommunikation mellan coacher, till föräldrar och aktiva. Exempel på ämnen kan också vara forskning eller hur man stretchar.

liz2.jpgBild från Stockholmspolisens IF simförenings sommarkollo.

Lizmerly Tashjian, är även scout, något hon har haft nytta av i sin roll som lärgruppsledare.

– För mig som leder barn från sju till 13 år är det otroligt viktigt hur jag uttrycker mig för att inte tappa deras uppmärksamhet. Jag måste lyssna hela tiden och vara medveten hur jag leder och fördelar ordet i en grupp.

Vad har det gett dig att vara lärgruppsledare?

– Tålamod och glädje, jag lär mig mycket. Jag lär även känna mina simmare mer. Just sommarens läger och lägrupper har lett till att vi fått en bättre uppstart till hösten.

Kontakta din idrottskonsulent för att samverka med oss på RF-SISU Stockholm