Hem / Egna nyheter / 2021 / Utvecklingsarbetet ska få fler att stanna längre i Tyresö Handboll

Utvecklingsarbetet ska få fler att stanna längre i Tyresö Handboll

För att utveckla föreningen samt få barn- och ungdomar att spela handboll längre inledde Tyresö Handboll i våras arbetet med ”Grundstenen” med Svenska Handbollförbundet och RF-SISU Stockholm.

För nio år sedan blev tre föreningar i Tyresö en.

­­– Vi insåg att vi behövde samarbeta för att utveckla handbollen. I början fanns det många utmaningar och de som kämpat mot varandra på planen blev plötsligt lagkamrater, säger Mikael Andersson, styrelseledamot i Tyresö Handboll och fortsätter:

–  I början sjönk medlemstalen men efter något år började det öka. Under resans gång har vi haft många utmaningar. Nästan alla jobbar ideellt och det har handlat mycket om att släcka bränder. Sportsligt har vi haft många lag från de yngsta till ett damlag i elitserien och ett herrlag i allsvenskan.

Hösten 2019 bestämde sig dock föreningen att de ville ta nästa steg och skapa en bättre organisation – som framför allt ska leda till en bättre verksamhet där föreningens spelare är den stora vinnaren.

– Vi hörde av oss till Svenska Handbollförbundet som berättade om ”Grundstenen” som många föreningar i Västsverige arbetet med. Vi kände att det var precis det arbetet vi behövde göra, säger Mikael Andersson.

Grundstenens handlar i korthet om att skapa en trovärdig verksamhet, bygga en stabil grund, få alla berörda att känna stolthet för sin förening och att ha roligt i föreningen, där glädje är viktigast av allt.

Efter att föreningen i inledningen av Grundstenen fokuserat på att få en bra struktur i organisationen och sedan få ett bättre arbetssätt i styrelsen flyttades fokus till tränarrollen och spelarutveckling.

– Vi tycker att den biten är den absolut viktigaste, säger Mikael Andersson.

Bild 3.jpg

Ett av målen som föreningen har är välutbildade tränare – men är det en garanti för att det omsätts i kvalitet på planen?

–  Bara för att vi utbildar tränarna kanske de inte får användning för allt de lärt sig. Vi har startat ett tränarråd som fungerar som ett bollplank, ger tips om övningar och där ledarna kan diskutera hur en träning ska vara. Tränarrådet består av elittränare, målvaktstränare samt sport och ungdomsansvariga, samtliga från föreningen, säger Mikael Andersson.

Inom föreningen finns även en ”rödgul tråd” om hur lagen ska spela handboll. Under hösten genomfördes tränarmöten där tränarrådet har hållit i processen.

– Det har bland annat handlat om hur väl den stämmer överens med Handbollsförbundets råd och om hur vi inom Tyresö Handboll vill spela. Vi pratar även om vad som är viktigt att göra på en träning och hur vi gör det på träningsgolvet tillsammans med lagen.

Hur har ni haft kontakt med ledarna under Coronapandemin?

– Det har varit olika och betydligt tuffare för ledarna som har åldersklasserna 2004 och äldre som inte haft aktivitet sedan i slutet på oktober. Där har vi haft löpande kontakt med ledarna via telefon, onlinemöten samt fysiska möten med fåtal ledare och i så fall Coronaanpassat.

– Ledarna har i sin tur kommunicerat digitalt med spelarna. I U-laget och A-ungdom på damsidan har de använt whatsapp och haft tränings utmaningar/tävlingar med lite priser samt kört onlinemöten med exempelvis frågesport. Ledarna har gjort allt de kan för att ha kontakt med spelarna under denna svåra tid

Vad är målsättningen på lång sikt?

– Vår vision är ”föreningen där alla vill vara med”. Vi är en elitklubb men vi är framför allt en förening för alla åldersklasser, från bollskolor och uppåt i åldrarna där målsättningen är att få så många som möjligt att spela under en lång tid. Vi vill även vara självförsörjande med spelare i våra seniorlag.

– Vi vill bli en ledande handbollsklubb för killar och tjejer och där många av dem som trappar ner vill stanna kvar inom föreningen som ledare, domare eller styrelseledamöter.

En som varit med hela resan är RF-SISU Stockholms idrottskonsulent Håkan ”Krallan” Nilsson.

– Han är mycket involverad och utmanar oss hela tiden samt vägleder oss i arbetet. Han ställer frågor som handlar om hur vi tänker och vad som blir nästa steg, säger Mikael Andersson.

Håkan ”Krallan” Nilsson:

– Tyresö Handbolls framgång är ganska enkel att beskriva: hårt föreningsarbete, en tro på vad de gör, engagera många och gör alla delaktiga. Att de nu tar ytterligare ett steg för att kunna möta framtiden, genom att involvera fler och lyssna av varandra, känns helt naturligt då det är lite av föreningens DNA.