Hem / Egna nyheter / 2021 / Tillsammans hjälps vi åt inom idrotten – Vi konkurrerar inte om barn och ungdomar

Tillsammans hjälps vi åt inom idrotten – Vi konkurrerar inte om barn och ungdomar

Gemensamt brev från flera idrottsförbund i Stockholmsdistriktet; Handboll, Fotboll, Friidrott, Basket, Innebandy, Konståkning, Gymnastik, Ishockey.

Till föreningar, ledare, tränare och vårdnadshavare

2020 har varit ett annorlunda år. Coronapandemin har påverkat idrottsrörelsen på olika sätt. Många barn och unga har inte kunnat utöva sin idrott på samma sätt som tidigare. En stor del av tävlingsverksamheten har varit pausad för många idrotter – och den ordinarie säsongen har påverkats. Gemensamt har vi tagit ansvar, ställt in och ställt om.

Ett av idrottsrörelsens mål i Strategi 2025 är livslångt idrottande. Forskning betonar just vikten av att träna på många olika sätt och att inte specialisera sig för tidigt inom en idrott. Det gör att barn och unga utvecklar en bredare rörelseförståelse, stannar längre inom idrotten och fler når sin fulla potential som idrottare. Vi tror att det blir extra viktigt att vi under pandemin skapar förutsättningar för att behålla intresset för fler idrotter när mycket har varit inställt.

En del idrotter har haft det svårare än andra att genomföra delar av sin verksamhet. Därför är det viktigt att de ges en möjlighet att förlänga sina säsonger. Precis som tidigare och i linje med strategi 2025, vill vi att de barn och unga som tränar fler idrotter fortsatt ska ges möjlighet till det. Vi uppmanar därför föreningar, ledare och vårdnadshavare att hjälpa barn och unga att inte behöva välja bort en idrott. Det kan innebära att aktiva ibland avstår att delta på träningar eller tävlingar för att de har andra föreningsledda aktiviteter.

Gemensamt ber vi er att stötta och uppmuntra till fortsatt multiidrottande när fler idrotter än vanligt är i gång samtidigt. Låt oss inte bli konkurrenter om barnens intresse och tid. I stället hjälps vi åt! Tillsammans kan vi ta ansvar för att våra barn och unga ska må bra och få möjligheten att vara fysiskt aktiva, träffa kompisar och vara en del av sin gemenskap.

Läs det gemensamma brevet i PDF-format här

logotyper_samlade.jpg