Hem / Egna nyheter / 2021 / Thomas inleder pensionärslivet med att trappa ner

Thomas inleder pensionärslivet med att trappa ner

Vid årsskiftet tackar Thomas Björkman för sig och går i pension. Thomas startade sin första idrottsförening för 53 år sedan. Kärleken till föreningslivet har alltid funnits där och trots att han blir pensionär kommer han inte helt att släppa taget.

Vi börjar med en händelse, som många på RF-SISU Stockholms kansli skulle känna igen sig i. När jag var ny och skulle boka in ett möte med dig i din kalender i Outlook, kraschade min dator. Fläkten gick på högvarv och datorn var varm som en kamin.

Kalendern var välfylld om man säger så …

– Jag har ju levt i Outlook. Utan den skulle jag inte ha någon kontroll på allt jag ska göra, säger Thomas och skrattar åt sin ständigt fullbokade kalender. 

Thomas kom till RF-SISU Stockholm för snart 15 år sedan, innan dess jobbade han på Stockholms Fotbollförbund. Efter några år som verksamhetssekreterare tog han klivet över till idrottskonsulent för fotbollen.

– Jag är mycket stolt över tiden på RF-SISU Stockholm och det arbete som gjorts med föreningsutveckling, men mest stolt är jag över att ha fått vara förtroendevald och anställd inom Enskede IK fotboll i 50 år.

Thomas Björkman fortsätter:

– När jag var 16 år pajade mina knän och jag kunde inte spela själv. Då blev jag tränare. Jag upptäckte att tränarrollen mycket handlade om att vara ett lag i föreningen. Det fanns något som var starkare än ett lag och det var föreningsgemenskapen. Sedan dess har jag haft minst ett förtroendeuppdrag i föreningen varje år. 

thomas33.jpgThomas med kollegan Catharina Conrad.

Vad har det varit det bästa med att jobba på RF-SISU Stockholm?

– Att jag haft möjlighet att påverka verksamheten inom Stockholmsfotbollen och sedan se utvecklingen hos föreningarna. Att se förändring, både positiv och negativ och sprida kunskap mellan föreningarna och föra det vidare så att alla får ta del av det positiva så att föreningarna utvecklas, det är det jag har uppskattat mest, säger Thomas och fortsätter:

– Alla konferenser med föreningsanställda genom åren är bland mina bästa minnen. Det är ett privilegium att träffa dem som är konsulenter och ensamma på sin arbetsplats. Det är härliga och ödmjuka föreningsmänniskor som jobbar hårt för fotbollen med föreningen i fokus.

Thomas555.jpgThomas, 14 år, är längst ner till vänster och har precis startat sin första fotbollsförening. Året är 1968.

Finns det några föreningar som du vill nämna som sticker ut under åren du jobbat?

– Solberga BK och Ösmo GIF FK. Solberga är en liten förening som jobbar hårt med värdegrundsfrågor och det finns ett stort socialt engagemang som gör skillnad för många barn och ungdomar i området där alla har arbetat ideellt. Den senaste tiden har de haft en timanställd. Ösmo GIF FK bedriver verksamhet med 40 lag utan anställda, det är häftigt och anmärkningsvärt. Det är många människor som är engagerade runt föreningen.

thomas44.jpgThomas under en föreningsträff 2017.

Vad kommer du sakna mest med att jobba?

– Det är mest möjligheten till inflytande och att kunna påverka genom att ge föreningarna rätt verktyg.

Vad händer nu då?

– Jag kommer varva ner lite sakta och hålla i en del föreläsningar och kurser. 

Antar att du kommer vara en del på Gran Canaria också?

– Ja, säger Thomas och skrattar. Det sköna nu är att jag inte behöver tänka på jobbet när jag är nere på semester och jag kan stanna hur länge jag vill. Det ska bli skönt.