Hem / Egna nyheter / 2021 / Parasporten på frammarsch - Stockholmsdistriktet förebild

Parasporten på frammarsch - Stockholmsdistriktet förebild

Vissa medier målar upp en dyster bild av Parasporten. Stämmer den? Tvärtom menar RF-SISU Stockholms styrelseledamot Björn Erkus. Parasporten är på stark frammarsch där Stockholmsdistriktets sätt att jobba lyfts som en förebild nationellt.

bjornerkus.jpg
Björn Erkus, styrelseledamot RF-SISU Stockholm

När denna text skrivs pågår Paralympics i Tokyo. Sverige har i skrivande stund tagit sju medaljer vid de paralympiska sommarspelen. och mönstrar en trupp bestående av 26 aktiva jämfört med 58 aktiva vid Paralympics i Rio de Janeiro för fem år sedan.

Att den svenska truppen är liten är något som väckt kritik från bland annat Sportbladets Kristoffer Bergström. Han lyfter att de svenska paralympierna inte ges samma ekonomiska förutsättningar som sina olympiska motsvarigheter, trots att de lägger ner lika mycket och ibland mer tid på träning.

Som exempel lyfter Sportbladet att hela den svenska paralympiska budgeten är lika stor som budgeten för det brittiska parakanotlaget. Bergström pekar även på att skillnaderna internationellt är stora också mellan de nordiska länderna.

Paralympics är parasportens största och viktigaste skyltfönster. Under två veckor vart fjärde år får parasporten medial uppmärksamhet som saknar motstycke under övriga tider på året. Mycket har hänt när det gäller den mediala bevakningen av Paralympics. När jag följde Paralympics första gången från Aten 2004 sände SVT ett trettio minuter långt sammandrag varje dag mellan 22.30 och 23.00.

17 år senare är läget ett helt annat. SVT bevakar spelen i Tokyo och sänder live varje dag både i SVTPlay och de linjära tv-kanalerna. Trots att mycket har hänt, har SVT:s bevakning från årets spel mött kritik från Unga Rörelsehindrade Stockholm. Kritiken handlar om att SVT endast valt att sända ett mycket begränsat utbud från spelen och endast under dagtid i Sverige. Detta gör att den intresserade vid några tillfällen har missat svenska medaljer eller medaljchanser.

paralympics1.jpgJoackim Norberg, Atlas Copco PK från Stockholm, i sportskytte under Paralympics i Tokyo.

Hittills har en ganska dyster bild av läget i parasporten, både vad gäller svensk parasports konkurrenskraft som mediebevakningen av parasporten målats upp. Är läget verkligen så alarmerande? Genom att göra en utblick över parasportverksamheten i distriktets SDF och föreningar blir bilden en helt annan. Parasporten i Stockholmsregionen fortsätter att växa med oförminskad styrka.

RF-SISU Stockholm har tillsammans med Stockholms Parasportförbund under året startat upp ännu fler kommunprocesser och ett flertal av distriktets föreningar bedriver nu någon form av parasportverksamhet eller arbetar med att starta upp.

I ett nationellt perspektiv används Stockholmsdistriktets sätt att arbeta med parasport som en förebild. När kamerorna slocknar och dammet lagt sig i Tokyo är det SDF och föreningar som måste bära parasporten. Genom deras verksamhet skapas ett skyltfönster som inte bara har öppet två veckor vart fjärde år utan som syns och finns varje vecka hela året.

Genom verksamheten i föreningarna skapas det möjligheter som på sikt stärker Sveriges konkurrenskraft internationellt och ökar den mediala bevakningen. Men viktigast av allt: föreningarnas verksamhet skapar möjligheter till idrott för alla och ger fler möjligheten att uppleva glädjen och gemenskapen i idrotten.

Paralympics i Tokyo är när denna text publiceras avslutat, men fokuset på parasporten finns kvar. Vecka 37 inbjuder RF-SISU Stockholm och Stockholms Parasportförbund tillsammans med distrikten i Uppland, Sörmland och Västmanland till Parasportveckan – veckan som sätter parasporten på kartan. Detta är en vecka fylld med intressanta föreläsningar och seminarier som behandlar parasport från flera viktiga perspektiv.

Evenemangsheader_Parasportveckan2021.jpg

Bedriver din förening parasportverksamhet, är ni intresserade av att starta upp, eller är du bara intresserad av parasport, ta då chansen att delta under parasportveckan.

Varmt välkomna