Hem / Egna nyheter / 2021 / ”Lights Out” när barn och ungdomar får bestämma

”Lights Out” när barn och ungdomar får bestämma

För att behålla fler ungdomar och locka nya till föreningen, lät Värmdö IF Innebandy tonåringarna själva bestämma vad de ville göra. Resultatet blev turneringen ”Lights Out” som genomfördes med projektstöd från RF-SISU Stockholm.

Som många andra idrottsföreningar såg Värmdö IF Innebandy att många i åldern 13 till 20 år slutade i föreningen. Därför tog de initiativet att involvera barnen och ungdomarna.

– Det bildades en projektgrupp som består av en vuxen, resten är barn och ungdomar, säger Stefan Ålander, idrottskonsulent för innebandyföreningarna på RF-SISU Stockholm och fortsätter:

– De ville testa något nytt som de själva och deras kompisar skulle uppskatta. Resultatet blev turneringen ”Lights Out” där de spelar innebandy i mörker.

lightsout2.jpg

För att synas i mörkret har spelarna neontejp och neonfärg på sig. De är även neon på klubborna, sargen, bollen och målen. 

– Det viktigaste i projektet är att det är ungdomsgruppen som kommit på och drivit idén, även om de fått hjälp av vuxna. Men engagemanget har kommit från barnen som utvecklat hela upplägget.

lightsout3.jpg

Totalt var det 200 barn från föreningen som deltog, turneringen genomfördes efter gällande Coronarestriktioner och det var bara intermatcher från 12.00-23.00. De enda som fick vara inne i hallen var de som spelade, de som inte spelade fick vänta med att kliva i hallen till lagen som spelat var färdiga.

– Kul att det gick att genomföra turneringen i år. Många slutar i den här åldern och därför är det så positivt att ungdomarna själva fått utforma hela upplägget. Det här är ett skolboksexempel på hur föreningar kan göra för att öka barn och ungas inflytande över sitt idrottande för att behålla fler och locka nya till sin förening, säger Stefan Ålander.

Vill er förening ha stöd från RF-SISU Stockholm? Ta kontakt med en av våra idrottskonsulenter här.