Hem / Egna nyheter / 2021 / Kajakpaddling - succé bland unga i Sätra och Bredäng

Kajakpaddling - succé bland unga i Sätra och Bredäng

Under sommaren har massor av barn och ungdomar från Fryshusets ungdomsgårdar i Sätra och Bredäng fått prova på kajak genom Fridhemskanotisterna från Mälarhöjden. RF-SISU Stockholm har stöttat det lyckade projektet med utbildning och projektstöd.

Vid Mälarens vackra inlopp mot Stockholm ligger Sätra strandbad och Mälarhöjdsbadet. Under sommaren var det 110 barn och ungdomar från området som fick chansen att se staden från vattnet i en kajak. De flesta som provade på kajak hade tidigare paddlat kanadensare som Fryshuset lånar ut på Sätra strandbad under sommaren.

– Det har varit otroligt positivt och mycket glädje. De har visat en stark vilja att lära sig och har växt hela tiden, säger Gülbeden Kulbay, från Fridhemskanotisterna som varit projektledare.

Vad har varit det bästa med projektet?

– Att de unga haft så kul och att många överkommit sina rädslor och blivit mer intresserade av kajaksport.

fridhem2.jpg

Merparten av dem som deltagit har varit 15 till 19 år. Även barn i åldern 12-15 år har deltagit, där flera fritidsledare varit med dem under paddlingen.

– Ett mål med projektet har varit att nå dem som inte varit i kontakt med kajaksport. Ett annat viktigt mål har varit att åtta unga tjejer ska bli medlemmar i klubben och att de ska vara framtida kajakledare i föreningen. Vi vill även att de ska vara ledare nästa sommar tillsammans med några av föreningens instruktörer när projektet fortsätter, säger Gülbeden Kulbay.

Gabriella Pröckl är idrottskonsulent på RF-SISU Stockholm, hon har stöttat föreningen genom projektet.

– Vi höll i en utbildning med Fryshuset och sommarjobbare från stadsdelen. Jag har även stöttat föreningen i uppstartsprocessen och varit ett bollplank hela vägen.

Varför är det viktigt att göra en sådan här satsning?

– Många av barnen och ungdomarna som är på de här badplatserna på sommaren är inte med i en förening och väldigt få har varit i kontakt med kajaksporten tidigare. En stor andel har även varit hemma själva då deras föräldrar har fått arbeta på grund av pandemin.  Genom samverkan mellan Svenska Kanotförbundet, stadsdelen, Fryshuset, föreningen och oss på RF-SISU Stockholm har de fått en möjlighet att prova på kajak, säger Gabriella Pröckl och fortsätter:

– Resultat är verkligen bra. Över 100 har deltagit i sommar och att fler nu fortsätter som ledare var ett av våra mål. Vi ville att detta skulle vara en inkörsport som ledare i idrottsrörelsen. För dem som fortsätter har vi planerat med mentorskap i deras fortsatta ledarskap.

fridhem3.jpg

Gülbeden Kulbay poängterar att ledarskapet har varit extra viktigt.

– Att vara en inkännande ledare har varit viktigt för att nå ut med budskapet. Det har verkligen varit en spännande process som började med digitala möten med olika samarbetspartners till att några månader senare vara med kajaken i vattnet.

– Jag har lärt mig massor som vi i föreningen tar med oss till nästa sommar. Jag är så stolt och nöjd över alla som varit involverade