Hem / Egna nyheter / 2021 / Hallå där Hanna Wistrand ...

Hallå där Hanna Wistrand ...

Hallå där Hanna Wistrand, ny i RF-SISU Stockholms styrelse.

Vad lockade dig att vara med i styrelsen?

– Framför allt idrottens organisation och jämställdhetsfrågan.

Berätta gärna om ditt engagemang när det gäller jämställdhetsfrågan?

– Inom ishockeyn som jag kommer från har det länge varit problem med jämställdhet. Men de senaste åren har hockeyn ökat mycket på flick- och damsidan tack vare förbundets långsiktiga arbete. Vi är väldigt stolta över att vi är det distrikt i Sverige där det går att spela ishockey från när flickorna börjar tills när de vill sluta, den äldsta spelaren i dag är 67 år, säger Hanna Wistrand som även är ledamot i Stockholms Ishockeyförbund och ordförande i dam/flick-kommitteen.

Hon fortsätter:

– Av förklarliga skäl finns det mest hockeypappor ute i föreningarna, och de har massor av söner, men de borde rimligtvis ha lika många döttrar. Det är intressant vad man som förälder erbjuder sina barn. Det är ofta barnens föräldrar som väljer initialt och vad erbjuder de då för idrott?

Samtidigt vänder Hanna Wistrand på frågan.

– Varför finns det så få pojkar i stallen eller inom konståkningen? Det är samma sak, varför blir det så enkönat och vad kan vi som organisation göra för att förändra detta?

När det gäller idrottens organisation så ser hon utmaningar med att förbunden är organiserade regionalt medan föreningar är det kommunalt.

– Det är svårt för föreningar att sätta sig in i olika kommunala regelverk, som förbund bör vi ha koll på alla kommuners regelverk i regionen, en minst sagt utmanande uppgift. Detta är så grundläggande för ideella föreningar och gör att det blir svårt att driva en förening på ett stabilt sätt över tid. Jag vet att RF-SISU Stockholm arbetar nära våra kommuner, men jag är gärna med och bidrar då jag tycker att det är en viktig fråga.

Berätta om din egen bakgrund inom idrottsrörelsen?

– Som ung var jag engagerad inom ridsporten och var tidigt en föreningsperson där jag klev in i ungdomskommittén och styrelser. Jag tränade och tävlade i Karate i cirka tio år och har några RM- och SM-medaljer i lag i medaljskåpet. Jag gillar fortfarande att träna inom ”kick and box”. 

Vad gör du privat?

– Jag är fritidspolitiker för Liberalerna i Bromma gruppledare i stadsdelsnämnden. Jag har tre tonårsbarn som är engagerade i olika idrotter, bland annat en ishockeyspelande dotter. Jobbmässigt så har jag ett eget bolag sedan tio år tillbaka där jag är en projektledande AD (Art Director) och strategisk designer med väldigt varierande uppdrag. Det är verkligen stort och smått vilket är väldigt stimulerande för mig som är en nyfiken person.