Hem / Egna nyheter / 2021 / Ekerö kommuns fokus på Parasport har gett resultat

Ekerö kommuns fokus på Parasport har gett resultat

För två år sedan valde Ekerö kommun att rikta fokus på Parasport i sitt idrottspolitiska program. Idag finns det flera idrotter för personer med funktionsnedsättning. Arbetet har skett i samarbete med RF-SISU Stockholm och Stockholms Parasportförbund

Hösten 2019 tog Ekerö fram ett idrottspolitiskt program för de kommande tio åren.

– Där bestämde vi att funktionsnedsatta var en av de prioriterade grupperna, de behöver mer stöd för att vara fysiskt aktiva, säger Annika Magnusson, utvecklingsledare på kultur- och fritidsförvaltningen.

Kommunen valde att samverka med RF-SISU Stockholm och Stockholms Parasportförbund och erbjuda stöd till de föreningar som ville starta upp Parasport.

– I samma veva blev Barnkonventionen lag och vi insåg att vi inte kunde erbjuda alla barn och unga en aktiv fritid, som är kommunens uttalade mål. En aktiv fritid är avgörande för en människas livskvalitet, säger Annika Magnusson och fortsätter:

– Det skapar en förankring till sin kommun. Många är med i föreningslivet på Ekerö, vi vill att de här barnen ska ha samma möjlighet. Vi gick även ut med info till föräldrar och i ett senare stadium coachningstillfällen där föräldrarna har kunnat ställa frågor, säger Annika Magnusson. 

Peter Melander, sakkunnig inom Parasport på RF-SISU Stockholm har hållit i utbildningarna.

­– Ekerö har gjort en imponerande resa. Kommun har gått från att inte ha Parasport till att erbjuda bågskytte, alpint, tennis, fotboll och innebandy på relativt kort tid. Att Parasporten var en del av det idrottspolitiska programmet gjorde verkligen skillnad.

I slutändan har samverkan varit framgångsnyckeln.

– Föreningarna, kommunen, specialdistriktsförbunden och Parasport Stockholm har tillsammans skapat möjligheter för att så många som möjligt ska tillgång till Parasport nära hemmet, säger Peter Melander och fortsätter:

– Om en kommun vill starta en liknande process tillsammans med föreningslivet är det bara att kontakta oss på RF-SISU Stockholm så är vi med och stöttar genom hela processen. 

para2.jpg

Mika Ojjane är förälder till en son på 16 år med autism, han är även ledare för hans fotbollslag, som i vinter kommer spela innebandy. Efter snart en säsong med fotboll ser han klara skillnader jämfört med uppstarten.

– Tack vare idrotten får han rörelse utanför skolan och fritids samt nya vänner. Här har alla barnen och ungdomarna en gemensam nämnare. Idrotten luckrar upp det som känns svårt. Vi ser en tydlig utveckling i vårt lag.

Mika ser hur viktigt Parasporten har varit för dem som varit med på fotbollen. De som är med i laget har autism eller downs syndrom.

– Det är så viktigt att erbjuda dem stimulans, annars finns det en fara att de blir passiva. För mig som förälder har det varit en utmaning att hitta saker som stimulerar min son i vardagen.

Hur är det att vara ledare för gruppen?

– Saker du förväntar dig inträffar inte. Att hitta ett ledarskap som fungerar bra tar tid. En del tycker om att samlas före träningen en del inte. Som ledare behöver jag vara tydligare och ännu mer där på barnens villkor. Sedan behöver de inte tävla på samma sätt.

– Det är kul att se utvecklingen från samling till samling. Vissa barn som inte är med på samlingarna på en träning är ofta med efter några gånger när de känner sig tryggare. 

Ekerö tennis har under några år haft en särskolegrupp. När de blev kontaktade av RF-SISU Stockholm om att starta upp Parasport kände föreningen att de ville utöka verksamheten.

– På sikt är målet att det blir en vanlig grupp som är med på allt från läger till ordinarie verksamhet, säger Börje Fritz på Ekerö Tennis och fortsätter:

– Det är viktigt att ha den här verksamheten för att visa att vi är förening för alla. Den här gruppen betyder mycket för oss.

Vad har varit svårast under uppstarten?

– Det är att hitta de med funktionsnedsättning.

Vad har varit enklast?

– Att få in det i föreningen, alla våra medlemmar är väldigt positiva.

 Nedan: Se klippet om Täby Baskets lyckade satsning på Parabasket

Mika Ojjanes son tyckte att det var svårt med fotbollen de första träningarna i våras.

– I början var det svårt eftersom det var något nytt. Men vi började på en väldigt enkel nivå. Det har hela tiden varit full fokus på att det bara ska vara kul och att barnen ska vilja komma på nästa träning.

Hur känns det som förälder och se utvecklingen hos din son?

– Fantastiskt, det har gett honom mer än jag trodde från början. Dessutom kommer det fler och fler till träningarna, det är kul.