Hem / Egna nyheter / 2021 / ”Det går inte att se på utsidan om någon är kapabel att begå brott mot barn”

”Det går inte att se på utsidan om någon är kapabel att begå brott mot barn”

En trygg miljö ska vara en självklarhet inom idrotten. Nyligen släpptes rapporten ”Från policy till praktik – mot sexuella övergrepp inom idrotten” – Den visar att vi fortfarande har mycket att arbeta med, säger Helen Alpstig, på RF-SISU Stockholm.

För att kunna agera vid misstanke och förebygga sexuella övergrepp inom idrotten, behöver man definiera vad som räknas som sexuella övergrepp och sexuella trakasserier.

– Hur många gånger ska vi få höra, men han?! Det är oftast en han, han som verkade så snäll och trevlig. Han som var så kunnig inom idrotten och omtyckt av barnen. Ja, självklart är det så. Ingen normalt funtad vuxen skulle ju lämna sina barn till en dreglande, skum och otäck person, säger Helen Alpstig, sakkunnig inom barn- och ungdomsidrott på RF-SISU Stockholm, och fortsätter:

– Det går inte att se på utsidan om någon är kapabel att begå brott mot barn. Det finns inga synliga karaktärsdrag som gör att vi kan se vem skurken är. Det är beteenden och riskmiljöer vi behöver vara uppmärksamma på och vi måste prata med barnen så att de kan slå larm

Inom idrottsrörelsen finns ”Barnens spelregler”, som ska spridas till alla barn inom idrotten och facit till Barnens spelregler i ”Skapa trygga idrottsmiljöer”.

– Enligt Barnkonventionen artikel 19 är vi skyldiga att agera och veta skillnad mellan gråzonsbeteende och brott enligt svensk lag, säger Helen Alpstig.

Regel 4.jpg

På vår sida ”Arbetet mot sexuella övergrepp inom idrotten” har vi tydliggjort vad som gäller om du är under 15 år, om du är 15-18 år, eller om du är äldre än 18, det vill säga, vuxen. 

Forskningsrapporten som är gjord av Susanne Johansson, på GIH, ger följande rekommendationer till idrottsrörelsen:

  • Erkänn sexuella övergrepp som förekommande problem inom idrotten
  • Tydliggör problembilden
  • Utse ansvariga funktioner och personer
  • Förändra normer och förhållningssätt
  • Utveckla åtgärder

– Det rapporten också visar på är gråzonsbeteenden och det som inte är brott enligt lag, men som ändå skapar otrygghet. Rapporten är därför en viktig läsning för alla eftersom den visar på allt ifrån oönskade beteenden till sexualbrott, säger Helen Alpstig.

Läs rapporten i sin helhet här

Läs Riksidrottsförbundets artikel om rapporten här