Hem / Egna nyheter / 2021 / Den nya teorisalen – ett jättelyft för Djursholms Ridklubb

Den nya teorisalen – ett jättelyft för Djursholms Ridklubb

Medlemmarna i Djursholms Ridklubb har gjort ett jättelyft av den gamla, slitna teorisalen. Med gemensamma krafter har de skapat en mötesplats fylld med aktiviteter. RF-SISU Stockholm har stöttat föreningen i arbetet och med projektstöd.

Det är tisdagskväll i oktober och Djursholms Ridskola sjuder som vanligt av aktivitet. Ridskolan är en samlingsplats för hästälskare i alla åldrar. Cafeterian är fylld av medlemmar som samtalar om allt som har med hästar att göra.

I ridhusen pågår det ridlektioner och i loungen pågår en gröntkort-kurs för de som vill börja tävla. Just ikväll är det dessutom invigning av ridklubbens nya teorisal. Nästan 100 av ridklubbens medlemmar har samlats för att vara med när klubbens ordförande Ann Kjellser får hjälp av Charlie Johansson, 6 år med att klippa bandet och officiellt förklara den nya teorisalen för öppnad.

Bild 3.jpg
Invigningen avslutades utomhus med en hopptävling på käpphästar.

Invigningen är fylld med aktiviteter. Bland annat så bjuder ungdomssektionen på cheerleadinguppvisning, det hålls tacktal till alla eldsjälar som på olika sätt hjälpt till med den nya teorisalen, det bjuds på mingel med popcorn, snittar och dricka i teorirummet och det tävlas i käpphästhoppning.

Anna Segerström, ansvarig för fritidsverksamheten i klubben och idésprutan som hållit i trådarna under hela projektet, är mer än nöjd med kvällen.

– Det är så härligt att se hur våra drömmar och visioner om den nya teorisalen vuxit fram och blivit verklighet. Målet är att man ska kunna gå in i teorisalen själv och lära sig saker när man vill och har en stund över. Det ska vara ett inspirerande, pedagogiskt och spännande rum.

Bildmontage 2.jpg
I teorisalen finns en myshörna där man kan hänga med kompisarna. Rummet ska inspirera till lärande. Hyllorna är fyllda med faktaböcker om hästar och i ett skåp står en riktig hästhov som går att öppna.  FOTO: Pia Wesik. 

– Klubbens medlemmar har varit delaktiga från start och hjälpt till med hela projektet. Vi har samlats på kvällar och helger för att måla, slänga gamla trasiga saker, montera möbler, snickra stall och hage till käpphästarna med mera. Barnen har bestämt vad käpphästarna ska heta, gjort fina namnskyltar och en pärm med beskrivningar av alla hästarna. Fuxen Sputnick är till exempel väldigt bra på att hoppa men han är lite vild när man rider ut i skogen och så gillar han apelsiner, berättar Anna med ett skratt.

Charlie som nyss klippte av bandet under invigningsceremonin sitter vid det stora bordet och äter popcorn tillsammans med några kompisar.

– Det bästa med den nya teorisalen är att det är så fint här och att man kan lära sig så mycket. Man vill vara här, säger Charlie.

Bildmontage 4.jpgVår idrottskonsulent Sanna Nilsson och Anna Segerström i samspråk kring hur klubbens medlemmar förverkligat sina idéer om en fin, inspirerande och lärande miljö.

Djursholms Ridklubb har fått projektstöd med fokus på att ”behålla 13–20 åringar” och där målet har varit att utveckla föreningsmiljön så att medlemmarna upplever den som trygg, välkomnande och inkluderande. Teorisalen ska bidra till nyfikenhet och engagemang bland barn och ungdomar i föreningen.  

– Föreningen har i samverkan med oss på RF-SISU Stockholm lagt fokus på att skapa en miljö där medlemmarna kan utvecklas och öka sina kunskaper inom både hästhållning och ridkunskap. Det ska även vara ett ställe där de kan samlas och ”hänga”, säger Sanna Nilsson, idrottskonsulent för ridsporten.

– Stor vikt har också lagts på att barn och ungdomar i stallet ska vara delaktiga i hela processen. Allt från planering till hur teorisalen ska användas.

Vill din förening samverka med oss på RF-SISU Stockholm? Läs mer här.