Hem / Egna nyheter / 2021 / Delaktighet för barnen viktigt i Spånga/Bromsten Bandy

Delaktighet för barnen viktigt i Spånga/Bromsten Bandy

I Spånga/Bromsten Bandy ska alla barn bli sedda, få spela lika mycket och vara delaktiga i beslut. Nu är föreningen nominerad till RF-SISU Stockholms utmärkelse Årets Barn- och Ungdomsförening.

Grunden till föreningens verksamhet är den populära skridskoskolan på Spånga IP, som ligger mellan Järva och Spånga. Alla är välkomna och bidrar utifrån sina förutsättningar för att utveckla bandykunskaperna och klubben.

– Det finns ett otroligt engagemang bland ledare, barn och föräldrar som genomsyrar skridskoskolan där barnen är från tre år och uppåt, säger Hans Bjurgren, ordförande.

2018 och 2019 mötte en mix av spelare från olika lag i föreningen det somaliska bandylandslaget på Spånga IP. Förra året blev matchen inställd på grund av Coronapandemin.

I samband med matcherna var föreningen ute med det somaliska bandylandslaget i skolorna i Tensta/Rinkeby för att berätta om skridskoskolan.

– De berättade om sin resa inom bandyn och vi berättade om vår skridskoskola. Vi har väldigt många barn från Järva i vår skridskoskola. Tyvärr försvinner många av dem när vi börjar spela organiserat i lag. Konkurrensen är stor från andra idrotter.

spanga2.jpg

Hur har ni påverkats av Coronapandemin?

– Det har varit väldigt annorlunda. När det gäller styrelsemöten och ledarmöten så har vi genomfört dem digitalt i Zoom i ett år nu, säger Hans Bjurgren och fortsätter:

– Under tiden när man inte fick ha organiserade träningar var verksamheten inställd såklart. Nu kör vi på söndagar igen. Bandyisen är stor, så vi delar upp dem i grupper och är noga med att det är avstånd. Traditionellt brukar vi ha kaffe och saft på träningarna, men det har vi inte nu. Sedan måste alla komma ombytta.

Hur jobbar ni med att utbilda era ledare?

– Att ha utbildade ledare är viktigt förr oss. Alla ska genomföra så många steg som möjligt inom RF-SISU Stockholms utbildningar och de som arrangeras av Svenska Bandyförbundet.

spanga3.jpg

I föreningens verksamhetsidé som utgår från ”Den blåvita tråden” står det bland annat:

”Vi ska bedriva bandyverksamhet som skapar klubbkänsla, sportslig- och social fostran. Vi ser framför oss en livslång relation med idrott, träning, motion, tävling, gemenskap och hälsa. Klubben har en utgångpunkt i breddverksamheten, där alla får vara med”.

– Vi vill skapa en miljö där barn och ungdomar får lära sig bandy och känna sig trygga, där leken är ett redskap till utveckling och lärande.

– Alla barn och ungdomar ska höras, bli sedda och alla ska få spela lika mycket på matcherna och vara delaktighet i beslut. Vi lyssnar på barnen. Precis innan Coronapandemin hade vi även ett stort arbete med trygga idrottsmiljöer på gång, säger Hans Bjurgren.

Läs mer om RF-SISU Stockholms utmärkelse Årets Barn- och ungdomsförening här.