Hem / Egna nyheter / 2020 / "Vi vill att barnen ska längta efter nästa träning"

"Vi vill att barnen ska längta efter nästa träning"

I IK Södra Judo ska det vara familjärt och mycket glädje. – Vi vill att barnen ska längta efter nästa träning, säger chefstränaren Ann Löf. Föreningen är en av tre som återstår av de nominerade till ”Årets Barn- och Ungdomsförening”.

I IK Södra bedrivs hela tiden ett förändrings-och förbättringsarbete på flera plan. Inkluderingen av funktionshindrade har varit med från klubbens barndom och vissa av barnen åker från andra sidan stan för att vara med i verksamheten.
– Att alla kan vara med, med eller utan funktionshinder och få vara med på sina villkor, det är en självklarhet hos oss, säger Ann Löf och fortsätter:
– Sedan finns det inget tvång att tävla. Det finns de som tränar i samma grupp där en vill bli världsmästare och deras kompis kanske bara vill träna för att det är kul. Hos oss kan alla träna tillsammans, det blir väldigt familjärt.

Föreningen har ett levande dokument för hur IK Södras arbete kring etik och moral ska bedrivas. Judons kodord kommuniceras på väggar, i rollspel, på tävlingar.

Föreningen har ett väl inarbetat system där barn och ungdomar fostras till att ta ansvar för administration, tävlingsarrangemang och vardagsverksamhet. Unga ledare skolas in i att lyssna på och förstå de yngre samt respektera de som är ledare.
– Vi har ett väl inarbetat faddersystem, där de som är lite äldre, tolv till 15 år, tar hand om dem som är tio år och yngre. Om vi är på ett läger till exempel, så får de som är faddrar ta hand om dem som är nya och skola in dem, säger Ann Löf.

IK Södra har inte, som många andra föreningar, svårt att locka medlemmarna till årsmötet. Senast var det 140 medlemmar på plats.
– Vi delar ut pokaler till barnen och har godisregn, det är för övrigt enda gången om året som barnen får äta godis på området. Efter det har vi årsmötet. Senast var det en som sa att de aldrig upplevt ett så roligt årsmöte, säger Ann Löf.

IK Södra finns lite överallt i Stockholmsdistriktet. Från Boo, Farsta och Haninge till Skarpnäck, Haninge, Huddinge och Reimersholme.
– Det ska vara lätt att ta sig till lokalen och om man vill träna mer kan man träna på andra platser. Det är väldigt uppskattat bland föräldrar som har barn flera aktiviteter och där man kanske inte kan byta bort exempelvis en fotbollsträning som sker samma dag och tid varje vecka, säger Ann Löf och fortsätter:
– Reimersholme har blivit poppis för att det är innanför tullarna. Sedan har vi ingen kö överhuvudtaget och man kan träna på julafton om man vill. Ingen behöver anmäla sig och de första två veckorna är helt kostnadsfritt.

Att se barn skratta och må bra är något som ger Ann Löf massor av energi.
– Vi har enormt mycket barn med diagnoser och speciella grupper för barn och vuxna med särskilda behov. Att de känner att de får vara med som alla andra och på samma villkor är jätteviktigt.