Hem / Egna nyheter / 2020 / Värdegrundsarbetet blev ett lyft för Hufvudsta Ridklubb

Värdegrundsarbetet blev ett lyft för Hufvudsta Ridklubb

För ett år sedan såg Hufvudsta Ridklubb ett stort behov av ett omtag för ett varmare och mer inkluderande klimat i föreningen. Värdegrundsarbetet som startades gjorde stor skillnad för hela föreningen.

– Mycket har hänt sedan vårt senaste värdegrundsarbete för fem år sedan, framför allt hur mycket barn och ungdomar använder sociala medier, säger ordföranden Anna-Karin Persson.

Föreningen är nu en av tre föreningar som är nominerande till RF-SISU Stockholms utmärkelse Årets barn- och ungdomsförening.

– När vi gjorde vårt senaste värdegrundsarbete pratade vi om vikten av goda förebilder. Nu är de barnen äldre och det har kommit nya barn och nya konstellationer, säger Anna-Karin Persson och fortsätter:

– Hur barnen använder sociala medier i dag har ökat vikten av föräldrar och ledares medvetenhet hur detta påverkar barnen positivt och negativt. Nästan alla är på sociala medier och mycket utgår från det. Många är beroende av att bli bekräftade på nätet hela tiden.

När föreningen höll en workshop i inledningen av värdegrundsarbetet tillsammans med 50 barn och 30 föräldrar var detta några av punkterna som lyftes.

✔️Vi lämnar ingen utanför utan bjuder in till gemenskap
✔️Vi vågar säga ifrån om vi ser något som inte känns bra
✔️När andra lyckas är vi glada för deras skull och visar det
✔️Behandla andra som du vill bli behandlad själv.
✔️Det är ingen ursäkt att vara vuxen om man uppför sig illa

Ett år efter nystarten har mycket förändrats.

– Stämningen är väldigt bra och det är stor skillnad mot förra året. Det är ett öppnare klimat, om något händer drar vi inte på saker. Lägger någon upp en bild på Instagram som inte känns bra ska man sms:a direkt. Får man inte tag på den personen så ska man kontakta en ledare.

– Det som händer på nätet är utanför vår kontroll, men det måste ändå hanteras för det rör barn och ungdomar som är hos oss, säger Anna-Karin Persson.

I samverkan med Stockholms läns Ridsportsförbund och RF-SISU Stockholm har föreningen fått hjälp att ta fram värdegrunden som utgår från trygga idrottsmiljöer . Det omfattande arbetet kommer erbjudas andra föreningar via Ridsportsförbundet.

Att inkludera barn och ungdomar är en självklarhet i Hufvudsta Ridklubb.

– Vi har en väldigt aktiv ungdomssektion och ordföranden är med i ridklubbens styrelse och vet allt om vad som händer på klubbnivå. Vi har ett nära samarbete och möten tillsammans.

– Vi har mycket teambuilding, det breddar känslan av samhörighet, ökar gemenskapen och det minskar risken för skitsnack, säger Anna-Karin Persson.

Vad är du mest stolt över?

– Jag är jättestolt att vi gjort detta jobb. Jag känner en stor skillnad på stämningen nu mot för ett år sedan då vi började. Det är ett mer öppet, inkluderande och respektfullt klimat i föreningen.