Hem / Egna nyheter / 2020 / Tydlig värdegrund och satsning på unga ledare hjälper Huddinge Handbollklubb att växa

Tydlig värdegrund och satsning på unga ledare hjälper Huddinge Handbollklubb att växa

Huddinge Handbollklubb växer så det knakar. Föreningen har mer än fördubblat antalet medlemmar på några år. En del av nyckeln är föreningens värdegrundsarbete och satsningen på unga ledare.

För den som bor i Huddinge så har de blå träningsoverallerna synts allt mer de senaste åren. Utvecklingen när det gäller aktiva pekar spikrakt uppåt.

- Vi pratar om det blå hjärtat och återvänder ofta till det. Det ska handla om trygghet och gemenskap. Tryggheten ska stå för att du ska känna dig trygg med att ditt barn kommer till Huddinge Handbollklubb för sociala aktiviteter. Gemenskapen förklarar sig självt och har man en gemensam trygghet i en förening så kommer mycket annat på köpet, säger Mathias Gausel, värdegrundsansvarig i Huddinge Handbollklubb och en av föreningens funktionsansvariga.

För några år sedan var Huddinge Handbollklubb en förening där det mesta fungerade bra. Klubben hade 2015 cirka 300 aktiva, de flesta tjejer. I dag är man närmare tusen aktiva medlemmar inklusive ledare.

- Det gör mig stolt att vår förening insåg att vi behövde ändra vår värdegrund trots att den vi hade fungerade. Den synkade inte med vår vision om att vara både en breddförening och en elitförening. Vi vill stå både för en trygg gemenskap och ledande utveckling.


Mathias Gausel.

Värdegrunden har arbetats fram genom bland annat workshops och andra möten med tränare och styrelse. Där har RF-SISU Stockholm varit med i processen under flera år.

- Vi har jobbat med utbildning, rekryteringsplaner, ledarträffar, allt för att skapa en organisation som ska ge möjlighet till både en bredd- och elitverksamhet på lång sikt i Huddinge Handbollklubb, säger Håkan ”Krallan” Nilsson, idrottskonsulent på RF-SISU Stockholm.

Mathias Gausel:

- En värdegrund ska svara på tre frågor: Vilka är vi, för vem finns vi och på vilket sätt ska det ske? Den ska kunna tillämpas av alla i föreningen, fast på olika sätt. Både den som har hand om handbollsskolan samt elittränarna ska känna att de kan tolka den på olika sätt. Det är först då man faktiskt gör det till sin egen grund. En värdegrund svarar inte på alla detaljfrågor, men den hjälper oss att navigera rätt, i såväl stora som små frågor.

Föreningens satsning går under namnet ”Agenda 2028” där ett av målen också är ett damlag i SHE senast 2025 samt att bli svenska mästare för damer 2028.

För att underlätta och förenkla arbetet i föreningen för styrelse och kansli finns funktionsansvariga (läs mer här) för bland annat domarfrågor, utbildning, hallar och kommunikation.

En otroligt viktig del i att föreningen växt och lyckats behålla så många barn och ungdomar är föreningens satsning på unga ledare. Inför varje säsong sätter sig utbildnings- och utvecklingsansvarige ned och gör en översyn över vilket behov föreningen har av ledare. Alla lag ska ha minst en ledare mellan 15 och 25 år.

- De unga ledarna har flera gemensamma träffar varje år, som leds av en funktionsansvarig, Mats Boman.  Vi vill härigenom inspirera ledarna genom olika aktiviteter, det kan handla om arbetet med föreningens värdegrund, att träffa elittränarna eller åka på handbolls-EM (innan Corona), säger Mathias Gausel.

Föreningen jobbar väldigt mycket med att få de unga ledarna att växa genom ansvar. 
- Ju längre tid de varit ledare desto mer ansvar får de. Alla har stöd av en mentor och när de unga ledarna känner sig redo får de ta större ansvar. På sikt är tanken att de ska ha egna lag som de ansvarar för.
- Ett bevis för att vi är på god väg att lyckas är bland annat våra unga ledare Emma Lövenmark blev vald av Stockholms Handbollsförbund till årets (2020) unga ledare i distriktet. Mycket hedrande för henne och roligt för vårt arbete med fokus på unga ledare.

På sikt är målet att föreningen ska vara helt självförsörjande på ledare.

- Föreningen lägger ner mycket arbete på att skapa delaktighet för att få de unga att utvecklas och trivas, föreningen har gjort ett fantastiskt arbete. Vi kommer fortsätta att stödja Huddinge Handbollklubb i denna pågående process och alla andra föreningar som vill ha stöd av oss på RF-SISU Stockholm, säger Håkan ”Krallan” Nilsson.