Hem / Egna nyheter / 2020 / Tydliga riktlinjer för Djursholms Ridskolas verksamhet i Coronatider

Tydliga riktlinjer för Djursholms Ridskolas verksamhet i Coronatider

Tydliga riktlinjer, anpassning av ridlektionerna och handsprit – Djursholms Ridskola fortsätter verksamheten som vanligt... men annorlunda.

Redan innanför dörrarna till anläggningen möts man av tydliga skyltar med uppmaningar till extra försiktighet. Där står också en flaska handsprit och en låda plasthandskar. Hänsyn till varandra och hästarna gäller alltid på ridskolan och är ännu viktigare nu i coronatider.

Bänkarna i ”lådrummet”, där ridgrupperna samlas och ropas upp inför ridlektionerna, är märkta med kryss av silvertejp för att markera var man får sitta utan att vara för nära varandra. ”En hästlängds avstånd” är det som alltid gäller inne i ridhuset och nu gäller det även i stallet och sadelkammaren. De flesta lektionerna hålls utomhus och alla lånespön står med handtagen ner i en hink med rengöringsmedel. 

– Förutom alla ”vanliga” anpassningar som ökad städning, handsprit på alla toaletter med mera, så ser vi över vilka ytterligare anpassningar vi kan göra i verksamheten. Vi har till exempel sänkt hastigheten på många lektioner och vi hoppar inte lika högt på hopplektionerna. Vi vill minska risken för extra belastning av sjukvården, berättar Eva Ulf som är ridskolechef på Djursholms Ridskola.

Ridskolan fungerar i vanliga fall som en fritidsgård dit många söker sig på ledig tid. 

– Normalt sett sjuder det av aktivitet och hundratals barn och vuxna vistas samtidigt på anläggningen under eftermiddagar, kvällar och helger.

I samråd med klubben och kommunen har ridskolan gått igenom vad man ska göra för att verksamheten ska kunna fortsätta att fungera.

– Alla tävlingar och avsutten verksamhet (aktiviteter som inte är ridning) är inställda. Cafeterian har varit stängd, men med lite förändringar så kan vi öppna den igen. De som ska rida och sköta hästarna är välkomna hit, men av säkerhetsskäl så får de inte dröja sig kvar som de brukar, säger Eva och fortsätter:
– Det är lite tråkigt, men det vanliga ”stallhänget” får vänta tills vardagen är sig lik igen. 

Just nu håller Eva, tillsammans med övrig personal på ridskolan, på att se över hur de kan lösa sommaraktiviteterna. 

– Det kommer inte att bli som vanligt, men med lite justeringar och bra planering så kommer vi att kunna genomföra sommarkurser på ett säkert sätt. Sedan hoppas vi på en skön ledighet för både hästar och elever så att vi efter sommaren kommer tillbaka med nya krafter. Alla hjälps åt med att hålla humöret uppe och hästarna hjälper så klart till, avslutar Eva.