Hem / Egna nyheter / 2020 / Stockholms Tyngdlyftningsförbund tänker nytt - nu startar Corona-DM!

Stockholms Tyngdlyftningsförbund tänker nytt - nu startar Corona-DM!

Stockholms Tyngdlyftningsförbund tänker nytt i Coronatider. Den 25-31 maj arrangerar idrotten sitt första digitala Distriktsmästerskap, Corona-DM.

 – Många sitter hemma och ser hur tävling efter tävling stängs ner. Vi måste få folk att vilja fortsätta träna, säger Helena Havlund ordförande för Stockholms Tyngdlyftningsförbund.

Att motivera folk att fortsätta träna i Coronatider är den största orsaken till att tyngdlyftningen väljer att skapa en digital tävlingsform. 

I Corona-DM tävlar alla mot alla oavsett vikt eller ålder. Samtliga ålderskategorier tävlar om guld, silver och brons i poäng där varje lyftare får multiplicera totalen av sitt tyngsta ryck och stöt med en koefficient (läs mer om tävlingen och reglerna här).

Deltagaren har 60 minuter på sig att genomföra tävlingen. Lyften kommer att visas på Stockholms Tyngdlyftningsförbunds Facebook och Instagram.

Här kan du följa tävlingen via Instagram.

– Det kommer finnas en digital domargrupp som granskar lyften så att allt går rätt till, säger Helena Havlund.

Utöver den digitala domargruppen ska det även finnas en domare på plats.

– I första hand ska en tyngdlyftningsdomare kontrollera att allt går rätt till när lyftaren väger in. Saknar föreningen en domare kan en förtroendevald ordförande i föreningens styrelse göra kontrollen efter samråd med oss, säger Helena Havlund och fortsätter:

– Det ska vara på riktigt och kännas som att det är en riktig tävling, man ska inte kunna klistra ihop filmen själv.

Gabriella Pröckl är idrottskonsulent för Tyngdlyftningsföreningarna på RF-SISU Stockholm, hon gillar initiativet med Corona-DM:

– Det belyser att idrott kan utvecklas och omprövas samt att det förhoppningsvis möjliggör att fler kan delta. Vissa som väljer att inte delta i tävlingssammanhang utifrån hur idrotterna valt att tävla enligt tradition, kanske nu ser en möjlighet att vara med.

– Det är modigt att testa nya saker och våga pusha gränserna. Förhoppningsvis kommer det resultera i nya lärdomar som kommer gynna idrottens utveckling.

Responsen från de aktiva har varit positiv.

– Många tycker att det är roligt, vi hoppas att vi får 80 deltagare. Många saknar att tävla och tycker att det är ett bra initiativ. Det kommer att bli speciellt, säger Helena Havlund. 

Vad känner du?

– Det ska bli jättekul jag älskar sånt här. Det här borde vi gjort innan Corona.