Sonja Dousa, längst ner i mitten med Kista SC:s tröja.

Sonja brinner för barn och ungdomars delaktighet

Sonja Dousa, från Kista SC, är nominerad till RF-SISU Stockholms utmärkelse Årets Barn och ungdomsledare. Hon brinner för barns delaktighet, unga ledare och att fler kvinnor ska idrotta på Järvafältet.

Sidan uppdaterades: 10 januari 2023

När Sonja Dousas son började spela fotboll för 20 år sedan fick hon frågan om hon ville kliva in som ledare. Barnen var sju år och endast sex tappra grabbar återstod i laget.

– Jag hade aldrig varit ledare förut. Jag fick tips om att ha mycket sociala grejer och att åka på cuper. Det funkade. Lite mer än två senare var det 45 i laget, säger Sonja.

Hennes son har slutat för länge sedan. Men Sonja blev kvar.

I Akalla by som hon kallar en ”oas på Norra Järva” har Kista SC sitt kansli. Där arrangerar Sonja Dousa tjejkvällar, kvinnoträffar, yoga, språkkafé för ensamkommande, tjejcamper på loven och Cigong för pensionärer.

– Idrotten är ett verktyg för allt. Vi vet att kvinnor här på Järvafältet rör sig för lite. Totalt har vi fem sektioner i föreningen plus ”Healthy women” ett nystartat projekt med 260 kvinnor som leds av Susanne Dalbeck, som är utbildad PT. Det handlar i stort om att de får träna på gym eller kör pass med en personlig tränare som visar hur de ska träna.

Vad är den röda tråden i ditt ledarskap?

– Delaktighet. Det är en jätteviktig faktor för mig att man jobbar tillsammans, oavsett om det är yngre eller äldre barn, även om ledarna måste ta det yttersta beslutet i slutändan, säger Sonja och fortsätter:

– Det gäller att se alla och vara observant. Barn och ungdomar kan ge signaler som att vara aggressiva, då kan det bero på att de inte mår bra, når man svaret kan det ofta vända.

I sitt ledarskap i dag är hon mer mentor för yngre ledare.

– Det är en annan process, jag ska få dem att bli bra ledare. Men jag lär mig av dem hela tiden. Ett viktigt budskap är att man låter barn och ungdomar göra misstag utan att man går i klinch med dem. De är ändå medvetna om att de gör fel. Att påpeka fel är ofta det sämsta alternativet, som ledare ska man hela tiden försöka tänka positivt och ge positiva signaler.

Ett långsiktigt tänkande är ofta det som ger det bästa resultatet i slutändan.

– Lägger man mycket fokus på det pedagogiska så når man resultat. Idrotten är ett verktyg för att stärka barn och ungdomar att fungera i samhället samt ett ha en bra hälsa.

Vad är det bästa med att vara ledare?

– Att se barn och ungdomar prestera och utvecklas som människor, som när ett barn som inte velat prata inför andra ta för sig, det är fantastiskt.

Sonja Dousa fortsätter:

– När jag träffar före detta spelare som börjar närma sig 30 år berätta om sina minnen med glädje, det är betalning nog för mig. Det är en otrolig resa man gör som ledare.

Pontus Gyllensten

Sidan publicerades: 17 februari 2020