Hem / Egna nyheter / 2020 / Med paraishockey blev Vallentuna Hockey en förening för alla

Med paraishockey blev Vallentuna Hockey en förening för alla

För ett år sedan startade Vallentuna Hockey sittande paraishockey. – Vi har alltid sagt att vi ska finnas till för alla. Nu när vi har paraishockey är vi verkligen en förening för alla, säger Pontus Lundqvist, ungdomsansvarig i föreningen.

Tanken att starta upp sittande paraishockey, även kallat kälkhockey, kom från en förälder som hade ett av sina barn i Nacka HI, den enda föreningen som fram till förra året erbjöd paraishockey i Stockholmsdistriktet.

– Vi lyfte frågan med kommunen eftersom det skulle krävas en del anpassningar i ishallen. Sedan startade vi en process med RF-SISU Stockholm, Vallentuna kommun, Stockholms Ishockeyförbund och Parasport Stockholm, detta var våren 2019 och redan förra hösten hade vi den första gruppen, säger Pontus Lundqvist.

Peter Melander är sakkunnig inom Parasport på RF-SISU Stockholm. Han har varit med föreningen hela vägen i att starta ett paraishockeylag:

– Vallentuna Hockey är verkligen ett lyckat exempel som visar att samverkan är nyckeln till att utveckla och starta upp verksamhet.

Att få fram utrustningen var inte helt enkelt. Allt fanns inte i Sverige så kälkarna fick beställas från Kanada.

Redan på de första träningarna var det sju deltagare.

– Kort därefter var det tio spelare på träningarna, från en åttaåring till landslagskaptenen och en 50-åring. Inom paraishockeyn möts man ofta över generationsgränserna, det är häftigt, säger Pontus Lundqvist.

Genom att kommunen anpassat ishallen och lokalerna kan de i laget klara sig mycket på egen hand.

– Det är något som är viktigt för oss. Det ska finnas ramper ut på isen och in i omklädningsrummet. Allt detta funkar, kommunen har gjort ett kanonjobb att ordna detta så snabbt. Just nu jobbar vi med ett nytt förråd och ett omklädningsrum som är bättre anpassat.  

Vallentuna Hockey har även ett nära samarbete med Nacka HI, för att de aktiva ska kunna träna oftare, samt med fler spelare.

– De flesta tränar både i Nacka och hos oss, genom det får vi två träningstillfällen i veckan. Nacka HI har var väldigt delaktiga när vi skulle köra i gång eftersom de hade erfarenhet och kunskap, säger Pontus Lundqvist.

Inom idrottsrörelsen pågår ett omfattande förändringsarbete som kallas Strategi 2025, där är en av fem utvecklingsresor ”En ny syn på träning och tävling”Genom att föreningen nu har Parasport i sin verksamhet ger det möjligheter för andra lag att prova på alternativ träning och mötas över laggränserna. Det skapar även en social utveckling i hela föreningen.

– En del ledare fick prova paraishockey under förra säsongen. Ambitionen inför årets säsong är att spelarna i de äldre lagen ska få testa. Dels för att de ska få en förståelse för vad det är, hur mycket skicklighet som krävs samt hur fysiskt krävande det är. I paraishockey får du aldrig en chans att vila, det är jättebra komplementträning eftersom man jobbar så mycket med överkroppen, säger Pontus Lundqvist.

Peter Melander:

– Genom att få en geografisk spridning kan vi få fler barn och ungdomar att hitta in till paraishockeyn och komma i gång med träning. Det gäller egentligen all Parasport, om du har närmare från hemmet ökar möjligheterna för att fler ska kunna vara med.

I dag spelas det inga matcher i Stockholmsdistriktet, på sikt är målet att laget ska få chansen att delta i olika turneringar.  

– Vi har en förhoppning om att åka med ett lag från Vallentuna eller gemensamt med Nacka HI till Malmö Open som är en stor Parasporttävling, säger Pontus Lundqvist.

Genom paraishockeyn har föreningen växt och gjort skillnad.

– Jag är stolt över att vi har en sådan bredd i vår verksamhet i dag. Det är ofta svårare för personer med funktionsnedsättning att vara aktiva. Det blir ett starkt mervärde att få in dem i verksamheten genom fysisk aktivitet men även i ett socialt sammanhang.