Hem / Egna nyheter / 2020 / Lärande samtal för barnen på Täby IS Friidrotts sommarläger

Lärande samtal för barnen på Täby IS Friidrotts sommarläger

Samtal mellan barnen under Täby IS friidrotts sommarläger, som utgår från RF-SISU Stockholms kompismaterial, har gett en bättre gemenskap. Lägret som är Coronaanpassat arrangeras under fem veckor.

Jörgen Bernhoff, som är ansvarig för friidrottsskolan, är imponerad över samtalen mellan barnen som sker i små lägrupper under friidrottsskolan.

– Det är oerhört givande att lyssna på barnen och alla bra saker de säger. I samtalen tog vi bland annat upp hur det kunde bli bättre stämning och började med att barnen själva fick berätta.

– De pratade om hur man är en bra kompis. Vill man att andra är en bra kompis, så är det bra att vara det själv. Barnen tog bland annat upp att stötta varandra genom att ropa positiva saker och att man ska vara uppmärksam på att ingen hamnar utanför, säger Jörgen Bernhoff.

Samtalen sker i lärgrupper och genom samtalen lär sig barnen av varandra.

– Det är jätteintressant att lyssna på barns samtal om hur man är en bra kompis. Svaren varierar mycket och det finns en hel del aspekter som vi vuxna oftast inte reflekterar över, säger Stefan Ålander, idrottskonsulent för friidrottsföreningarna på RF-SISU Stockholm och fortsätter:

– Dels handlar det om att hälsa, men också att barnen lär sig namnen på varandra. Det är saker som vi vuxna ser som en självklarhet. Andra saker kan vara att man hjälps åt, exempelvis att bära någons ryggsäck, fylla på vattenflaskan eller hämta frukt till en kompis.

Under samtliga fem veckor som lägret pågår kommer lägrupperna, som utgår från kompismaterialet, att fortsätta.

– Att bedriva folkbildning funkar perfekt när det är lägerverksamhet, man har gott om tid för samtal. Här ses barnen under en hel dag, säger Stefan Ålander och fortsätter:

– Det är bra för föreningen att skicka med någonting mer än det idrottsliga och ett ypperligt tillfälle för en förening att visa vad man vill stå för. Genom samtalen de haft ökar barnens delaktighet vilket skapar en tryggare miljö och i slutändan fler barn som stannar inom idrottsrörelsen.

Kartan har skickats ut till samtliga föräldrar.

Tanken med lägret var att 300 barn skulle vara med varje vecka. På grund av Coronapandemin har föreningen begränsat verksamheten så att det är cirka 15 barn per grupp. Totalt är det fem olika platser som barnen använder för att bland annat löpa, stöta kula, hoppa längd och häcklöpning.

– Det fungerar jättebra. Ledarna sköter det kanon, vi har väldigt tydliga regler med allt från handtvätt, olika platser för hämtning och lämning till ett regelverk med direktiv på grund av Corona som alla föräldrar fått ta del av, säger Jörgen Bernhoff.

Ta kontakt med er idrottskonsulent hos oss på RF-SISU Stockholm för att arbeta med vårt Kompismaterial