Hem / Egna nyheter / 2020 / I Västerhaninge IF har barnen själva fått skapa sin värdegrund

I Västerhaninge IF har barnen själva fått skapa sin värdegrund

I Västerhaninge IF har barnen själva fått skapa den värdegrund de vill ha i sitt lag, för att må bra och trivas. I samtalen har föreningens värdeord: glädje, gemenskap och trygghet varit vägledande.

Nu är föreningen nominerat till RF-SISU Stockholms utmärkelse "Årets barn- och ungdomsförening.

Före alla träningar får barnen frågan om hur de mår och hur dagen har varit, ett sätt att få alla att känna trygghet.

– I vår förening ska vi se till hela barnet och människan, att de inte bara är fotbollsspelare. Det är jätteviktigt om man vill skapa välmående och motiverade barn, säger Vivi Darla, värdegrundsansvarig i föreningen och fortsätter:

– Utmaningen är att få med alla ledare att se till hela människan de har framför sig. Det är ledarens ansvar på fotbollsplan som genom sitt ledarskap skapar en miljö där spelaren mår bra, trivs, känner sig delaktig och lär sig. För vissa ledare är detta nytt och då kan det ta lite tid att anpassa sig.

När den magiska mappen används är det alltid en höjdpunkt.

– Alla barn har fått skriva ner sin favoritövning. Innan vissa träningar drar vi en eller fler lappar, det är ett sätt att få barn mer delaktiga, och väldigt uppskattat, säger ordföranden Pernilla Asplund.

I Västerhaninge IF är det fokus på ett ”360 graders värdegrundsarbete” som går ut på att de sätter spelaren i fokus och skapar en trygg miljö där spelaren rör sig - på fotbollsplan, på hemmaplan och på stan.

– För att stärka arbetet krävs det dialoger mellan spelare, ledare och föräldrar. För att förstå nuläget har vi mött spelare och ledare i olika värdegrundssessioner. För oss är det jätteviktigt med öppna dialoger för att säkra att alla barn har en trygg och bra miljö när de är med i vår förening, säger Vivi Darla.

Barnkonventionen, som blev lag från årsskiftet, genomsyrar föreningens verksamhet.

– Vi poängterar för barnen att de har rätt till delaktighet och inflytande i sin träning och i föreningen som utgår från artikel 12 i Barnkonventionen. Alla ledare och barn är utbildade i de fyra huvudprinciperna i Barnkonventionen, säger Pernilla Asplund.

– Vi har också på ett enkelt sätt skapat inflytande genom en gemensam Spotify-lista som spelas i kafeterian och ute mot gräsplanen. Alla får bidraga med sin favoritlåt.

Föreningen har även ett nystartat ungdomsråd.

– Det är spelare från tolv till 18 år som är med. Där får de tycka till, vara delaktiga och få förståelse för hur en förening. De får även ha synpunkter om allt från föreningsaktiviteter, cuper, försäljning till lagkassan, och vilken mellis som ska serveras i kafeterian, säger Pernilla Asplund.  

Pernilla Asplund och Vivi Darla.

I värdegrunden ”på stan” står det att man vill möta spelaren i den miljön den befinner sig i på fritiden för att stärka tryggheten. 

– Ledare, föräldrar och seniorlag dag- och nattvandrar i samarbete med kommunen och socialtjänsten. Vi vill möta våra spelare där de befinner sig när de går hem från skolan och träningen, säger Pernilla Asplund.

Västerhaninge är inte förskonat från ungdomsrån, som ökat i stora delar av Stockholms län de senaste åren.

– Vi försöker röra oss i de områden som barnen är för att få dem att känna sig trygga.

Vivi och Pernilla poängterar att de är stolta över föreningens resa.

– I dag är vi en förening, tidigare var vi olika lag, nu känns det som att vi har öppnat upp för dialoger och gör det här tillsammans.