Hem / Egna nyheter / 2020 / IK Frejs satsning på flicklagen har blivit en succé

IK Frejs satsning på flicklagen har blivit en succé

På två år har IK Frej Täby Ungdomsfotboll gått från att inte ha några spelare i de äldre flicklagen till 35 spelare. Framgångsreceptet har varit att lyssna på spelarna och forma verksamheten efter det.

Hösten är här med kyligare kvällar och tända strålkastare vid fotbollsplanerna. På Vikingavallen kryllar det av tjejer som vill spela fotboll. Så har det inte alltid varit.

- Efter säsongen 2018 tvingades vi tyvärr att lägga ner damlaget. Vi hade endast nio spelare och behövde alltid flytta upp unga spelare i 14 till 16 årsåldern, säger Oskar Olson, sportchef i IK Frej Täby.

Förutom att det var svårt att få ihop ett damlag hade IK Frej tillslut inget F16-19 lag.

- Vi hamnade i ett moment 22, där spelare lämnade oss för andra klubbar för att de ville spela juniorfotboll och inte med damlaget. Att vi lade ner damlaget var det bästa beslutet för att värna om föreningens flickfotboll och damfotboll i framtiden och ge oss tid att skapa ett bra steg mellan flick- och damfotboll.

Inför säsongen 2019 blev det en nystart där fokus låg på att få spelarna att stanna kvar i föreningen.

- Vi hade mycket möten med tjejerna och lyssnade på vad de ville. Vi insåg efter det att det var viktigt att få miljöer där alla trivs och där de stimuleras på olika nivåer för att hitta olika utmaningar. Vi blandar topp och bredd i samma grupper och nivåanpassar träningarna, säger Oskar Olson och fortsätter:

- Sedan har vi varit tydliga med att om man har ambitionen att spela i division 1 behöver man träna två till tre gånger i veckan. Vill man träna mindre så har vi ett lag i division 2 och sedan har vi ett lag i seniorserien för att förbereda dem för seniorspel. Planen är att ha ett damlag igen 2022 eller 2023.

Ett drag för att skapa mer samhörighet och sammanhållning har varit att skapa en kväll i veckan då det bara är tjejer på träningsplanen. De yngre lagen tränar på samma plan som de äldre. Genom det hoppas föreningen att steget till F16-19 inte ska bli så långt när det är dags.

- Det var så roligt att komma till Vikingavallen och se alla tjejer som var på planen. Det genomsyrades av glädje från när de kom till planen och under träningen, det var en aha-upplevelse att bara stå och känna av stämningen, säger Catharina Conrad, idrottskonsulent på RF-SISU Stockholm och fortsätter:

- Det var extra roligt att se hur deras värdegrund som vi varit med och arbetat fram under ett par års tid verkligen genomsyrade det som hände ute på planen. Det var glädje rakt igenom på alla nivåer, från spelare till ledare.

Oskar Olson:

- Om man tränar på samma plan i några månader och lär känna andra spelare och ledare blir det inte ett lika stort steg och en mjukare övergång när man ska ta nästa steg.

På bara 1,5 år har föreningen alltså gått från noll till 35 spelare och nästa år kan man bli 50 när de som är födda 2005 ska flyttas upp.

- Vi har en jättebra närvaro med över 30 spelare på de flesta träningarna, det är mycket bättre än för några år sedan.

Catharina Conrad:

- Det är otroligt roligt och spännande att följa IK Frejs resa framåt. En framgångsfaktor som jag tror är starkt bidragande är att de involverat spelarna som fått vara delaktiga när det gäller både träning och tävling. Även här genomsyras det av värdegrunden Glädje, Utveckling, Lära för livet och just Delaktighet!

Vill er förening samverka med oss på RF-SISU Stockholm? Läs mer här