Hem / Egna nyheter / 2020 / Här är gänget med intellektuell funktionsnedsättning som fortsätter ute i Corona-tider

Här är gänget med intellektuell funktionsnedsättning som fortsätter ute i Corona-tider

En gång i veckan arrangerar Taekwondo Klubb Viking i Haninge träning för en grupp med intellektuella funktionedsättningar. Trots Coronapandemin fortsätter verksamheten, nu utomhus i parken i Rudan.

Gruppen körde i gång i februari i Taekwondo Klubb Vikings lokaler i Haninge.

- Varje gång säger hela gruppen att de ser fram emot vår träning. Personligen tycker jag att det är otroligt roligt. Hela det här gänget har så mycket livsglädje, säger coachen Ann-Sofie Cardenas.

Vill er förening starta upp Parasport? Läs mer här

På grund av Coronapandemin har gruppen tränat utomhus sedan i mars utanför sin arbetsplats (Nytida) lokaler i Rudan. För att anpassa träningen får de inte ta i varandra, man undviker high fives och övningar där man är i direkt kontakt. 

- Förut fick de hålla i redskapen, nu är det bara vi ledare som får göra det, säger Ann-Sofie Cardenas.

Det har varit extra viktigt att lägga fokus på att omställningen ska fungera så enkelt som möjligt. En viktig del är att anpassa träningarna för dem.

- I andra grupper vill deltagarna ofta prova nya saker. Här är det tvärtom. Vi kör nästan alltid samma övningar, de gillar inte när rutiner bryts. Vi har alltid med sparkar, blockar, slag och kör alltid samma upplägg på uppvärmningen. 

 

Alla har behov av att träna koordination, där kan de få mycket hjälp av kampsporten.

- Vi tränar bland annat på att hoppa jämfota, på ett ben, hoppa jämfota brett samt att hoppa in och hoppa ut i en stege på marken. Just den här träningen är jättebra för dem, säger Ann-Sofie Cardenas.

- Sedan tränar vi reaktion. De tycker att det är jätteroligt att träna blockar. Vi gör det genom att jag har en form av spade som jag använder i en försiktig rörelse som de ska blocka. I början duckade dem men nu kommer armen upp när de ska blocka högt, det är så roligt att se deras utveckling.

Vad betyder träningen för de som är med i gruppen?

- Jag vet att de tycker att det är jätteroligt. Men framför allt inser de kan hålla på med vilken sport som helst. Det finns ingen gräns för dem.