Hem / Egna nyheter / 2020 / Fler ska få möjlighet att lära sig simma i områden där simkunnigheten är låg

Fler ska få möjlighet att lära sig simma i områden där simkunnigheten är låg

För att öka simkunnigheten i utvalda områden tog RF-SISU Stockholm, Spårvägen sim och Stockholms simförbund initiativet till projektet ”Samsynsim”. Först ut är Rinkeby/Tensta där 400 barn och ungdomar får lära sig simma på nyöppnade Järvabadet.

Den stora utmaningen i uppstarten har varit att det saknas simföreningar i de områden där simkunnigheten är låg.

- Här vill vi få in ett lokalt föreningsliv så att de kan locka till sig barn och unga. Målet är att det blir en bestående verksamhet på sikt, säger projektledaren Michelle Asprou Forsberg från Stockholms simförbund.

Att öka simkunnigheten är inte bara en fråga om att få in barn och ungdomar i föreningslivet, på sikt räddar det liv.

- Framför allt är simning världens bästa livförsäkring och i de områden vi väljer ut är simkunnigheten väldigt låg. Får vi simundervisning i närområdet blir det även enklare att ta sig till simhallen. Och i de områden vi valt ut är det nära till en simhall, säger Michelle Asprou Forsberg.

Simskolan i Järvabadet kostar endast 100 kronor och är subventionerad genom RF-SISU Stockholm, Spårvägen sim, lokala bostadsbolag och H2O-stiftelsen. Under vintern och våren har många lokala ledare utbildats med stöd från RF-SISU Stockholm och dessa har varit verksamma i Spårvägen sim under våren.

- Alla har inte blivit helt färdiga på grund av Coronapandemin så att de kan undervisa nu under sommaren. Målet är att de ska leda simträningar i Järvaområdet med omnejd till hösten och vintern. Parallellt jobbar vi även med att få in flera kvinnor med lokal förankring, säger Anders Älgen Mattsson, idrottskonsulent på RF-SISU Stockholm.

Samsynsim startade i mars och arbetet har kommit längst i Rinkeby/Tensta. Målet är att det även ska startas upp verksamhet i andra områden där simkunnigheten är låg i Haninge, Huddinge och Botkyrka.

Samtidigt ligger ett nytt simprojekt i startgroparna i Bredängsbadet. Tanken är att den nystartade simföreningen KFUM Zliproad ska leda verksamheten. Områdena är Skärholmen/Vårberg och Bredäng/Sätra. Arbetet för att starta upp verksamheten leds av Aseffa Hailu som jobbar som idrottskonsulent på RF-SISU Stockholm.

- Vi har sett att simkunnigheten är låg i de här områdena, det vill vi förändra. Målet är ett nära samarbete med fritidsgårdarna och att de ska locka barn som inte är simkunniga. Den nya simföreningen ska leda verksamheten och att de finns kvar när vi lämnar projektet så att kommande generationer har bättre simkunnighet, säger Aseffa Hailu och fortsätter:

- Genom att vi får med fritidsgårdarna skapar det en trygghet för barnen och ungdomarna.

Hur känns det att köra i gång detta projekt?

- Hur roligt som helst. Vi har ju även kända simmare från området, exempelvis Simon Sjödin som är uppväxt i Vårberg. Det är kul att visa ungdomarna att man inte bara kan lära sig simma utan att man också kan bli elitidrottare. Vi måste lyfta upp andra idrotter än fotboll och basket, som är väldigt populära i just de här stadsdelarna, avslutar Aseffa Hailu.

Läs mer om RF-SISU Stockholms ”Arbete i områden där idrottsrörelsen ska växa” här