Hem / Egna nyheter / 2020 / "Alla ska få synas och höras"

"Alla ska få synas och höras"

Jan ”Isse” Isaksson startade sin tränarkarriär 1984 för BK Järva i Husby. 36 år senare är han fortfarande kvar i samma förening. Nu är han nominerad till RF-SISU Stockholms utmärkelse Årets Barn- och ungdomsledare.

– Då tyckte jag att jag gjorde allt rätt. I dag är jag mer lyhörd mot spelare, ledare samt föräldrar och lär mig hela tiden nya saker för att utveckla mitt ledarskap, säger Isse Isaksson.

Isse gjorde sin första basketträning 1979. Medan många föreningar i Norra Järva (Kista, Husby och Akalla) har kommit och gått genom åren har BK Järva stått stadigt och Isse har varit med under hela resan. I dag är han klubbchef samt ledare för sex barngrupper i åldern sju till tio år.

– Mycket av min tid som ledare i dag går till att vara ett stöd för unga ledare. Jag coachar dem före och efter träningen. Men aldrig under träningen, om det inte är exempelvis en förälder som lägger sig i träningen, säger Isse och fortsätter:

– Vi är alltid tydliga med att barnen är med för att lära. Föräldrar ska vara föräldrar hela vägen. Ledarna, som ofta är unga, är där för att coacha och lära barnen att spela basket. Vi är också tydliga till föräldrarna med att vi inte frågar barnen om de vann. Vi fokuserar på om de haft roligt, inte på resultat och prestation.

 

Vad är den röda tråden i ditt ledarskap?

– Att alla är lika viktiga och visa att ”nu pratar jag med dig”. Man får inte låtsas, utan att man visar att alla är lika mycket värda.

På vilket sätt jobbar du med delaktighet?

– I slutet av varje träning gör vi alltid en utcheckning. Barnen får säga vad de tyckte vad roligt och vad de vill göra nästa gång. Efter träningen får de också välja en färg vad de känner och ingen får kommentera eller skratta, då blir det en trygghet för alla.

– Alla ska synas och höras, genom att alla får berätta får du ett svar av alla. Ibland kan vi också fråga om vilket väder de känner sig som. Då kan det vara lättare att förstå hur barnen mår om de säger exempelvis regn eller sol.

Just att alla ska få synas är något som Isse Isaksson brinner för.

– Ställer man en fråga kan det vara samma fem barn som räcker upp handen varje gång. Alla vill inte synas, men det är viktigt. Vissa kanske inte syns hemma heller. Du kanske är killen eller tjejen som låser in dig på ditt rum för att du inte får synas. För de barnen spelar idrotten en viktig roll.

En av Isse Isakssons viktiga principer är att alla alltid ska spela lika mycket. Han var tidig med att göra Excelark för att ha koll på att alla spelare fick lika mycket speltid. En av många spelare som han hade i sina lag var Binta Drammeh, landslagsspelare och proffs, som precis kvalat till OS.

– Hon fick spela lika mycket som alla andra. Genom Easy Basket, som är den turnering som de yngre spelarna deltar i idag, är det krav på att alla ska ha lika mycket speltid, säger Isse Isaksson.

När Isse får höra att det är 36 år sedan han började som ledare blir han tyst ett par sekunder. Sedan börjar han skratta högt.

– Det har jag aldrig tänkt på. Det är länge sedan, säger han och fortsätter:

– När jag är i hallen känner jag mig som 20 år. Alla är där för att ha roligt. Känslan att få uppleva glädjen och gemenskapen är fantastisk.