Hem / Egna nyheter / 2019 / Nyhetsarkiv / Stockholmsidrottens samarbete med golfen för att nå nya målgrupper

Stockholmsidrottens samarbete med golfen för att nå nya målgrupper

För att inkludera fler har Hässelby Golfklubb inlett ett projekt i samarbete med Stockholmsidrotten och Svenska Golfförbundet för att nå nya målgrupper.

– Ska vi vara relevanta i framtiden måste vi tvätta bort stämpeln att det är en rikemanssport, säger Annica Lundström, från Svenska Golfförbundet.

Tanken med projektet, som startade i Skåne, är att sprida golfen till områden där få utövar golf.

– Det här blir lite av ett pilotprojekt för oss, det är första gången vi har ett samarbete med golfen när det gäller ett integrationsprojekt, säger Marika Holm, idrottskonsulent på Stockholmsidrotten.

En av dem som är med i projektet är Akram ”Reko” Salih från Spånga.

– Vi har varit med i en månad nu, jag har verkligen fastnat för golf, säger han.

Genom projektet har alla deltagare fått lektioner, klubbor och stöd av tränare för att utvecklas.

– Det handlar i korthet om att integrera folk i samhället genom golf och vara en pusselbit, med kommuner, arbetsförmedling och andra aktörer, säger Annica Lundström.

 

Akram ”Reko” Salih (bilden ovan) berättar att det var en slump som gjorde att han fick upp ögonen för golf:

– Jag följde med en vän som skulle prova på golf på Hässelby Golfklubb och började träna med dem, säger Reko och fortsätter:

– Nu har jag varit med en månad. Jag tränar med driver och järnklubbor på rangen, sedan har vi spelat på banan. Det roliga med golf är att det är så många moment: allt från swingen till motion och miljön ute på banan.

I slutändan är förhoppningen att de som lärt sig golf nu under hösten ska bli faddrar för en ny grupp som förväntas starta under våren 2020.

– I och med att vi får in dem i golfen och träningsmiljön på Hässelby GK får de ett nätverk och på det sättet skapas det mentorer för nya medlemmar. Det här blir ett nytt nätverk som även kan öppna upp för nya karriärer, studier och annat, säger Annica Lundström.

Marika Holm:

– Vårt långsiktiga mål är att det ska vara ett enkelt steg att börja spela golf. Vi vill genom projektet möjliggöra för målgrupper som golfen tidigare inte nått och lägga en grund till ett livslångt idrottande.

Golfförbundet har även igång ett stort utvecklingsarbete där man utmanar normer och kulturer för en mer jämställd, attraktiv och inkluderande golf - Vision 5050, läs mer om det här >>>