Hem / Egna nyheter / 2019 / Nyhetsarkiv / Stockholmsidrottens ordförande Peter Larsson tackar för sig

Stockholmsidrottens ordförande Peter Larsson tackar för sig

Hur sammanfattar man tolv år som ordförande och nästan två decennier som styrelseledamot i Stockholmsidrotten?

Arvet Peter Larsson lämnar är striden för mer anläggningar, allas rätt att idrotta, kampen mot läktarvåld och en stark tro på en strategisk styrelse och ett operativt kansli. Men vad var det som fick Peter Larsson att viga stora delar av sitt liv i idrottsrörelsens ideella tjänst?

Stämman den 16 mars blir Peter Larssons sista som ordförande. Under åren som ordförande har han stångats för att det ska byggas fler anläggningar, skrivit debattartiklar och gjort framträdanden i radio och teve.

– En stad ska ha en attraktionskraft för att den består av ett myller av saker. I de medelstora städerna finns alltid skolor, livsmedelsbutiker, apotek och idrottsanläggningar som en del av basutbudet. Så ser det inte ut i Stockholm i dag, säger Peter Larsson och fortsätter:

– Idrottsanläggningar har länge haft en lägre prioritet. Jag har förståelse för att det behövs skolor och äldreboenden. Men det måste finnas förståelse för att om man bygger bostäder så måste det även finnas idrottsanläggningar.

Peter Larsson var med och startade Anläggningsforum 2011 för specialdistriktsförbunden och har lett flera anläggningskonferenser. Han är imponerad över att idrotterna i Stockholmsdistriktet satte sig ner för att samverka och den vilja som funnits för att arbeta för fler idrottsanläggningar.

– Det finns en ny medvetenhet som inte fanns förut. Jag tror att de som kommer känner att det är meningsfullt och att de även får vara med och bidra.

Samverkan över kommungränser är en fråga som legat Peter varmt om hjärtat. Ett resultat av detta är Sollentuna friidrottshall som invigdes hösten 2017.

– Den samverkan över kommungränser som finns i dag bådar gott och är ett resultat av många års arbete. När det gäller volymen generellt är jag däremot besviken.


Peter Larsson överlämnar ett remissvar till dåvarade kommunalrådet i Stockholm, Regina Kevius 2011.

En hjärtefråga för Peter har alltid varit att man ska kunna börja med en ny idrott sent i livet.

– I början av min ordförandeperiod brukade jag alltid fråga föreningar jag träffade: Vad har ni för nybörjarverksamhet för en tolvåring? Jag förstod självklart varför man inte hade det, men ville ha reflektion.

– Idrotten skapades ju för över 100 år sedan som en tävlingsverksamhet för vuxna. Det står inte i födelseattesten vilken idrott du kommer utöva som barn eller ungdom, eller för den delen vuxen.

På en av konferenserna med styrelsen i inledningen av sin period som ordförande hade Peter Larsson tagit dit Barnombudsmannen.

– Jag vill inte påstå att det var stående ovationer då, men nu integreras barnkonventionen fullt ut i vårt arbete och nästa år blir den lag.

Peter Larsson fortsätter:

– När regeringen skapade Handslaget 2002 så kunde vi snabbt skapa vår egen modell som inte bara blev framgångsrik utan också unik i Sverige. Det blev inte sämre fyra år senare när 100 miljoner kronor blev en halv miljard och Handslaget blev Idrottslyftet. En riktig framgång. Det här var en god förlaga till idrottsrörelsens Strategi 2025.

Peter Larsson delar ut till Annika Billstam på Stadionfesten 2012.

Är det något du känner extra stolthet över?

– Att jag tog initiativet till att ta kampen mot läktarvåldet. Jag tog kontakt med de tre stora fotbollsföreningarna och dåvarande landshövdingen Per Unckel. Per blev sedan samordnare och sa ”vi kan inte ha det såhär”.

– När det var som flest involverade på möten var det 36 personer på plats från olika institutioner, allt från åklagare till föreningar. Alla fick dra sitt strå till stacken. När det är uppsplittrat är det viktigt att man samlas.

Under Peter Larssons tid som ordförande har det skett stora förändringar. Resurserna har ökat och med det möjligheterna att göra skillnad för idrotten och föreningarna i Stockholmsdistriktet.
– Vi är inte så marginaliserade längre, det svängde med att vi fick extra resurser för vårt ”Projekt Storstad”.

 

Peter Larsson leder seminariet "Får vi ta plats" på Eriksdalsbadet inför valet 2018. Utfrågade blir dåvarande idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) och Bo Sundin (M).

Vad har varit ditt framgångsrecept i kontakten med kansliet?

– Som styrelse har jag hela tiden varit tydlig med att styrelsen arbetar på strategisk nivå. Vi jobbar inte med sakfrågor. Vi har ett professionellt kansli som arbetar operativt, som styrelse kan vi vara ett bollplank.

Så, vad var det som fick Peter Larsson att viga stora delar av sitt liv för idrottsrörelsen?
– Jag har ju inga medaljer att skryta med, förutom en bronsplakett i skytte från GPs k-pist-tävling 1976. Men jag har en grym passion för rörelseglädjen, för att utveckla barn- och ungdomsidrotten.

– När jag var lagledare i Spånga hade vi minst åtta nationaliteter i laget som bestod av 30 killar i tidiga tonåren. Jag minns en av killarna som berättade att han inte kunde följa med på en cup för att han fick välja mellan nya fotbollskor eller att följa med.

Laget hjälptes åt att lösa det ekonomiska så att han kunde följa med.

– Det är en del i det sociala tänkandet man får i ett lag. Man hjälps åt och man gläds tillsammans.

Peter Larsson och distriktsidrottschefen Cinnika Beiming inför en presentation av en elitkartläggning på GIH 2011.

En annan händelse som Peter bevarat i minnet är när en av spelarna i laget, som kanske inte hade den bästa förmågan, gjorde sitt första mål.

– Han kom på varenda träning under tre år trots att han bodde på andra sidan stan. Jag glömmer aldrig när han gjorde sitt första mål, alla stod och skrek. Det är ett tårdrypande minne som berättar mycket om idrotten och vad den betyder på många sätt, säger Peter Larsson.