Hem / Egna nyheter / 2019 / Nyhetsarkiv / Innebandyns resa mot en jämställd idrott 2030

Innebandyns resa mot en jämställd idrott 2030

En studie från Riksidrottsförbundet visar att nästan tre av fyra ledare är män. Av de stora bollsporterna inomhus är innebandyn den minst jämställda idrotten.

Stockholms Innebandyförbund startar med sig själva för att nå en strukturell förändring där målet är en helt jämställd idrott 2030.

Enligt Hanna Wiklund, utvecklingsansvarig på Stockholms Innebandyförbund, så leds cirka 80 procent av träningarna av män i Stockholmsdistriktet. När det gäller fördelningen på spelare är tre av tio spelare flickor. Förbundets styrelse, kansli och de flesta kommittéer är jämställda enligt RF:s rekommendationer.

Läs mer från RF: Få kvinnor är ledare för barn och ungdomar >>>

Kan du berätta hur ni ska göra för att bli helt jämställda 2030?

– Innebandyn är en väldigt ojämställd idrott, vi måste sätta fart och göra något. Ska vi ha en mer jämställd idrott, som målet är i en av utvecklingsresorna inom idrottens förändringsresa Strategi 2025, behöver vi agera.

– Vi på Stockholms Innebandyförbund måste börja med oss själva och leva som vi lär ut, innan vi för detta vidare ut i föreningarna. 2030 kan låta långt bort, men det är det inte.

 
FOTO: B.A.Sportphoto

Vad har ni gjort hittills?

– Vi arbetar aktivt med mer jämställda domararvoden. Där vi har en utjämningstrappa som ska mynna ut i exakt samma ersättning på sikt. I dag får de som dömer dammatcher ett något lägre arvode. Sedan har vi serieavgifterna där det är åt andra hållet, där betalar männen mer. Målet är samma avgifter och domaravgifter på sikt, säger Hanna Wiklund och fortsätter:

– Kommunikativt tänker vi över vilka bilder vi använder och hur vi gör våra reportage. Vi ser över vårt utbildningsmaterial.

I sin resa mot en jämställd idrott 2030 arbetar förbundet med 4R-metoden, där de fyra R:en står för: Representation, Resurser, Realia och Realisera. Se bild nedan:

 

Något exakt recept för hur man ska locka fler tjejer till innebandyn finns inte i dag men jobbet har startat. Genom att arbeta med 4R-metoden hoppas förbundet att alla verktyg ska leda till en mer jämställd idrott.

Henric Hedberg, jämställdhetsansvarig på Stockholmsidrotten:

– Det här är ett förbund som agerar helt rätt när de inleder en lång och viktig resa för en jämställdare idrott genom att starta med sig självt. Arbetet med ”Innebandysnack”, som är ett initiativ av oss på Stockholmsidrotten, ger lagen en möjlighet att lyfta viktiga frågor som att förändra normer i en ojämställd idrott. Det är glädjande att många lag och föreningar deltar. Feedbacken vi får är att det bidrar till en positiv förändring.

Vad ser ni framför er 2030?

– Förutom att vi vill vara 50/50 i könsfördelning bland spelare och ledare så vill vi att alla ska ha samma förutsättningar och att allas lika värde ska vara något vi tar för givet, säger Hanna Wiklund.