Hem / Egna nyheter / 2019 / Nyhetsarkiv / Brist på mark slår hårt mot orienteringen

Brist på mark slår hårt mot orienteringen

Att hitta mark att tävla på i Stockholmsdistriktet har blivit betydligt svårare. – Vi som har naturen som arena har också anläggningsbrist, det är ett resultat av hur samhället ser ut i dag, säger Lasse Forsberg, på Stockholms Orienteringsförbund.

För den som inte är insatt låter det kanske märkligt att idrotter som har skogen som arena har anläggningsbrist.

I helgen avgörs orienteringstävlingen 25manna vid Nytorps Ängar i Västerhaninge och det är stor skillnad jämfört med när tävlingen hölls på samma plats för tio år sedan. 

– 2009 hade vi 25manna i samma område i Västerhaninge. I år har vi cirka halva ytan jämfört med då, det påverkar tävlingens kvalitet, säger Lasse Forsberg och fortsätter:

– De sista tio åren har det blivit mycket mer restriktioner för att skydda vatten, sällsynta växter och djurlivet.

I Stockholmsdistriktet finns det 9 000 aktiva inom orientering. Med en ökad inflyttning till regionen har de allt svårare att få tillgång till mark att träna och tävla på.

­– I stora delar av landet är det här inga problem eftersom de oftast har mer mark. I Stockholmsdistriktet kan vi inte använda mycket av de skogarna vi tävlade i tidigare, på grund av bostadsbyggande och vägbyggen samt även genom en annan syn på allemansrätten, säger Lasse Forsberg.

Orientering är en familjesport där unga och gamla ofta tävlar ihop. Här är en bild från sommarens O-ringen i Norrköping.

För att möta den nya tiden har orienteringen det senaste decenniet startat nya grenar som exempelvis statssprint. Lasse Forsberg, som jobbat med orientering i över 30 år, lutar sig tillbaka, slår ut med armarna och ler:

– Till en början trodde vi att det skulle bli enklare att genomföra tävlingar i statssprint. Men det är snarare tvärtom. Kommunen, polisen och trafikkontoret och enskilda bostadsrättsföreningar har ofta synpunkter på hur de ska genomföras. Det blir ett otroligt arbete och ännu mer komplicerat.

Lasse Forsberg ser en lösning på problemet, att öppna upp naturskyddade områden.

– På Järvafältet, där det är stort naturreservat som hanteras av tre kommuner, Järfälla, Sollentuna och Stockholm, är det sedan bildandet på 1980-talet oftast inga problem.

Han tycker att fler kommuner borde göra på liknande sätt.

– Vi behöver samhällets stöd för att öppna upp fler områden i andra kommuner. Det är viktigt att det finns naturreservat så att all mark inte exploateras, men marken måste vara tillgänglig för oss inom orienteringen och andra idrotter som har naturen som sin arena.

Från i år pågår ett arbete mellan Stockholmsidrotten, orienteringen, flygsporten och seglingen där målet på sikt är att förbättra förutsättningarna för dessa idrotters verksamhet.

– Nästan alla idrotter i vår region kämpar för fler anläggningar och det gäller även de som använder idrottsytor som innefattar skog, mark, luft och vatten, säger Helene Hellmark Knutsson, ordförande för Stockholmsidrotten och fortsätter:

– Oavsett idrott är anläggningsfrågan det största hindret för att aktivera fler barn och unga inom idrottsrörelsen i Stockholmsdistriktet. Detta i en tid där stillasittandet och ohälsan ökar.

Läs mer om Stockholmsidrottens anläggningsarbete här

Fakta 25-manna

25manna är en av världens största stafetter. Med cirka 360 380 startande lag innebär detta att 9500 löpare deltar och uppemot 12000 personer passerar arenan under tävlingsdagen, inkluderat motionslöpare, lagledare, supportrar och övrig publik. Tävlingen är unik genom att både elit, ungdomar och veteraner tävlar i samma lag. Alla i klubben är därmed lika viktiga i denna stafett, allt för att betona klubbgemenskapen.

Läs mer om 25manna här