Hem / Egna nyheter / 2019 / Nyhetsarkiv / Allt fler vill börja med simhopp - anläggningskris sätter stopp

Allt fler vill börja med simhopp - anläggningskris sätter stopp

Den som varit i Eriksdalsbadets simhoppsanläggning vet att den är i toppklass. Men det är också den enda i Stockholmsdistriktet där föreningarna har simhopps-verksamhet i dag.

Åkeshovsbadet, som tidigare hade hopptorn, har efter den senaste upprustningen tagit bort möjligheten att utöva simhopp helt. Kostnaden att gräva ner vattenreningen ännu längre ner jämfört med den tidigare bassängen blev för hög.

– Just nu har vi fullt och det finns ingen annanstans att vara. Visst kan man stå på en kant och hoppa ner i en bassäng. Det ställer även krav på extra ledare för att garantera säkerheten, säger Maria Lund, som arbetar för SK Neptun Simhopp.

Peter Ahlström, stabschef på Idrottsförvaltningen i Stockholms stad, berättar att Högdalshallen och GIH kommer erbjuda simhopp när de öppnar upp efter renovering (Högdalen 2020, GIH hösten 2019). På GIH kommer dock hopptornet från fem meter att rivas.

– Sedan finns Husbybadet som har jättefina hopptorn där det går att ha verksamhet. Men jag har förståelse för att de inte kan ha verksamhet där eftersom båda föreningarna har sin bas på södra sidan.

Anläggningsbristen i Stockholmsdistriktet är känd och drabbar i stort sett alla idrotter. Enligt rapporten ”Får vi ta plats” som Stockholmsidrotten tog fram förra året saknas det förutsättningar för simidrotten att bedriva en verksamhet där alla barn och ungdomar kan vara med.

När det gäller simhallar har staden inte några nybyggen med i den planerade budgeten fram till 2022. Jämfört med Malmö skulle Stockholm behöva tre nya simhallar för att nå upp i samma nivå.

 

Även om Neptun och Polisen startar verksamhet i GIH och Högdalen när de nya bassängerna öppnar efter renovering så konkurrerar de med simningen, vattenpolon och konstsim om ”vatten”.

– Simförbundet vill att man ska hålla på med fler simidrotter, men det finns inte tillräckligt med vatten, säger Maria Lund.

Ann-Christin Höjdén, ordförande i Stockholms Simförbund:

– Simidrotterna ska inte konkurrera om vatten, vi vill att de ska komplettera varandra idrottsligt. Med den enorma inflyttningen som vi har i Stockholm borde det funnits en plan för många år sedan som handlar om fler idrottsanläggningar.

 

 

Hur allvarlig är krisen för simidrotten på grund av anläggningsbristen?

– För oss är det jätteallvarligt. Redan nu kan vi inte emot alla

Ann-Christin Höjdén lyfter fram enklare och billigare anläggningar som kan användas för träning och motionssim som en lösning.

– Om det byggdes ett antal simhallar enbart för träning skulle det bli en mycket lägre kostnad för kommunerna.

 

Polisen simhopp har nästan fördubblat sin verksamhet de senaste åren. Totalt har Neptun och Polisen cirka 1100 simhoppare där två av tre är barn mellan sju till tolv år.

– Tillsammans med Neptun hade vi säkert kunnat fylla en ny simhoppsanläggning liknande den som finns i Eriksdal, säger Janne Nilsson.

Stockholmsidrottens ordförande, Helene Hellmark Knutsson:

– För simidrotten, precis som för de flesta andra idrotterna i Stockholmsdistriktet, är anläggningsfrågan det största hindret för att aktivera fler barn och unga inom idrottsrörelsen. Detta i en tid där stillasittandet och ohälsan ökar. Barn och unga måste få bättre möjligheter att vara fysiskt aktiva.

– Bristen på idrottsanläggningar och andra idrottsytor i Stockholmsdistriktet är akut. Vi ser framemot en träff mellan idrottsrörelsen och ansvariga borgarråd så snart som möjligt för att gå igenom de mest prioriterade investeringarna för att ge våra barn och unga så bra möjligheter till idrott och daglig rörelse och minska det farliga stillasittandet. Så kan vi bygga en hållbar stad tillsammans.