Hem / Egna nyheter / 2018 / Nyhetsarkiv / Tre multihallar som tar 1500 till 2500 åskådare föreslår Moderaterna

Tre multihallar som tar 1500 till 2500 åskådare föreslår Moderaterna

Om Alliansen får makten i stadshuset efter höstens val föreslår Moderaterna tre multihallar med en publikkapacitet på 1 500 till 2 500 åskådare till idrottsrörelsen i Stockholms stad.

Efter åtta år vid makten fick Alliansen lämna över till S, MP, V och FI 2014. Kritiken mot det skriande anläggningsbehovet i Stockholms stad var redan under alliansens tid hård från idrotten.

– Det är ett känt problem som vi har i Stockholms stad. Vi började beta av lite under alliansperioden. Men under denna mandatperiod har antalet nya idrottsanläggningar blivit färre, säger Bo Sundin och fortsätter:

– Mycket av de pengar som finns i budgeten, inklusive den idrottsmiljarden som socialdemokraterna lovade inför valet, har gått till kostsamma fördyringar och förseningar. Totalt är det nästan 1,2 miljarder som blivit fördyringar under fyra år, säger Bo Sundin.

 

För att bygga i kapp och i takt med det stora behovet av nya anläggningar föreslår Moderaterna i Stockholms stad, utöver redan planerade projekt, följande satsningar kommande mandatperiod:

– Tre multihallar med en publikkapacitet på 1 500 till 2 500 åskådare.

– Fem till sex nya fullstora idrottshallar

– Tre nya simhallar. I Vällingbyhallen och Västertorpshallen försvinner simhallarna och ersätts med nya i närområdet. Det byggs en helt ny på Norrmalm vid Norrtull.

– Fyra till fem nya ishallar (två av dem ersätter Hovet som rivs)

Bo Sundin:

- I Kista kommer Racketcentret att försvinna om ett par år. Den vill vi ersätta med en multihall med en publikkapacitet på 1 500 till 2 500 åskådare. Där kan idrotter som exempelvis gymnastik, handboll, innebandy, dans och basket ha arrangemang och träningar.

Eriksdalshallen räcker inte till. FOTO: Bildbyrån

Med i planen finns även ytterligare två stora multisportanläggningar. En vid Skanstull och en vid Slakthusområdet.

– Eriksdalshallen, som ligger i närheten, räcker inte till. Den behövs och kommer finnas kvar, säger Bo Sundin.

Rapporten ”Får vi ta plats - om barn och ungas tillgång till idrottsanläggningar i Stockholm” som Volante research gjort på uppdrag av Stockholmsidrotten om anläggningstillgången i Stockholm stad visar en mörk bild av antalet anläggningar i förhållande till andra storstäder i Sverige.

Rapporten visar bland annat att det skulle behövas 45 nya idrottshallar i Stockholms stad för att nå samma nivå som i Göteborg. För Malmö är motsvarande siffra 39. När det gäller ishallar krävs det tio nya för att komma upp i samma nivå som Göteborg, där är motsvarande siffra för Malmö fyra.

– Ishallar fanns inte med i vår budget för 2018. Men sedan det blev klart att Hovet ska rivas vill vi bygga fyra till fem nya ishallar i närområdet och ytterstaden. För att finansiera detta vill samarbeta med externa finansiärer som företag och idrottsföreningar.

Renoveringar av simhallar har blivit en skyhög kostnad för staden. Åkeshovsbadet landade på en halv miljard kronor tillslut.

– Där fick vi två simhallar och dubbelt så mycket simyta, så man kan säga att det blev 250 miljoner per bad, säger Bo Sundin.

När det gäller fortsatta renoveringar av simhallar vill alliansen dra i handbromsen och föreslår en lösning som redan legat på bordet ett par år. Att bygga helt nytt och riva simhallarna helt i Västertorps- och Vällingbyhallen.

– I så fall kommer hallarna att finnas kvar för föreningsidrotten men simningen kommer att flytta ut. Vi förslår att simhallarna byggs i närområdet. Då får vi två helt nya simhallar, de gamla blir alldeles för dyra att renovera. Samtidigt står ju båda hallarna kvar. Där bygger vi mer idrottsytor för föreningarna.

För att lyckas med fler fullstora idrottshallar krävs det att prislappen hamnar på en lägre nivå mot i dag.

– Det som byggs i dag kostar cirka 75 till 100 miljoner kronor. Vi byggde under förra mandatperioden två fullstora idrottshallar vid Stora Mossen för 44 miljoner, det vill säga 22 miljoner per hall. Vi vill ha enkla idrottshallar som föreningarna kan träna i. Alla behöver inte vara dyra, säger Bo Sundin.

För att ta ytterligare krafttag mot anläggningskrisen kommer Moderaterna att välkomna privata investeringar.

– Vi vill förändra idrottspolitiken och bygga fler idrottsanläggningar i stället för kostsamma fördyringar. Vi välkomnar privata investeringar från företag och idrottsföreningar. Där finns det ett tydligt exempel. KFUM Central har erbjudit staden att bygga en multihall i tre plan nu på Norrmalm, vilket majoriteten sagt nej till. Vi tycker att processen har förhalats av majoriteten. Nu ska det i stället bli en normalstor hall om fyra år, bekostad av staden, i anslutning till skolan. Vinner vi valet kommer vi att riva upp det beslutet, säger Bo Sundin.

Moderaterna kommer även se över processen runt upphandlingar.

– I dag får vi för få och för dåliga anbud i Stockholms stad. Det kommer vi ta tag i. Blir det för dyrt säger vi nej och tar in nya anbud. Vi kommer prioritera att få en effektiv inköpsorganisation i staden, säger Bo Sundin.

Att få in privata investerare – kan vara en nyckel för att bygga i kapp och i takt med det skriande anläggningsbehovet i Stockholms stad.

– De satsningar som jag nämnt är de som ligger inom Stockholm stads budget förutom en simhall och hälften av ishallarna. Får vi in privata investerare kommer vi kunna bygga betydligt fler. Redan i dag har vi två aktörer som är villiga att bygga om de får en markanvisning, säger Bo Sundin och fortsätter:

– Stockholm behöver en ny idrottspolitik som prioriterar idrotten framför kostsamma fördyringar och förseningar. Vi behöver ett nytt politiskt ledarskap.