Hem / Egna nyheter / 2018 / Nyhetsarkiv / Så gjorde Rågsveds IF för att nå fler tjejer

Så gjorde Rågsveds IF för att nå fler tjejer

För att nå fler tjejer startade Rågsveds IF en danssektion för två år sedan, där det uttalade målet var att locka fler tjejer till föreningen. Sedan dess tränar 20 till 25 tjejer ”Dancehall” på Rågsveds fritidsgård varje söndag.

– Det är fantastiskt, det kommer bara fler och fler tjejer som är intresserade eftersom ryktet hela tiden sprids att vi finns, säger Fartun Abdullahi, ledare och en av initiativtagarna.

En stor utmaning för idrottsrörelsen är att nå och behålla fler flickor i tonåren. För två år sedan träffade Rågsveds IF tonårstjejer i skolan och på fritidsgården för att höra vilken idrott de ville prova på. Föreningen kom fram till att starta en ny sektion med fokus på populärkultur.

– Vi ville nå tjejer som inte var aktiva i föreningslivet. Det mynnade ut i ett samarbete med dansinstruktörer från ett kollektiv som heter Blackout Crew, säger Robert Isesund, sportchef i Rågsveds IF.

Fartun Abdullahi kände de flesta av tjejerna, det var en viktig faktor i uppstarten.

– Jag är från området och känner deras vänner, kusiner och syskon. Vissa får inte vara på fritidsgården, men mig litar föräldrarna på. Det har blivit lite av en familjekänsla, säger Fartun Abdullahi och fortsätter:

– De som är 14 år umgås med de som är äldre, vilket de kanske inte gjort annars. Det blir en form av fadderskap som är väldigt positiv.

Nyligen blev föreningen belönat för sitt jämställdhetsarbete av Riksidrottsförbundet och Stadium. Motiveringen löd:

Med ett nytänk genom bildandet av en ny sektion kan föreningen nu möta ett helt nytt behov hos främst tjejer. Föreningen har visat på att den vill bredda sig och genom dans som ny sektion möta en ny målgrupp som vill utöva idrott i en utvecklingsinriktad men inte lika tävlingsfokuserad miljö. Ett stort grattis till Rågsveds IF.

Läs mer om hur Stockholmsidrotten arbetar med jämställdhet här >>>

Förutom de vanliga träningarna har man under de två första åren haft workshops med dansare från utlandet och ett Dance Battle som lockade 80 deltagare på Rågsveds Fritidsgård.

– Dance Battle är den enda tävlingsformen som finns. Det är dock mer uppvisning än tävling. Jag tror att en del av att det som gör det så populärt är att det inte finns någon tydlig tävlingsform. Det är snarare mer kultur än tävling, säger Robert Isesund, sportchef i Rågsveds IF.

Att verksamheten är kostnadsfri har varit en nyckel till framgången i en idrott som annars är väldigt kommersiell.

– Det finns många dansutbildningar och de kostar hyfsat mycket pengar. Vill man dansa som ung tjej får man räkna med att det kostar. Det här är en motpol, säger Robert Isesund och fortsätter:

– Deltagarna lyfter sina instruktörer som de gillar mycket. De är relationsskapande och det är det som gör att deltagarna kommer tillbaka och att de känner en tillhörighet.

Tjejerna bestämmer tillsammans med ledarna hur verksamheten ska utformas.

– Förutom dansen har vi haft självförsvarskurs, en gång har vi varit på bounce och en annan gång på dansföreställning i Kulturhuset, säger Fartun Abdullahi.

Rågsveds IF kommer fortsätta att ha ett öra mot marken.

– Danssektionen ska fortsätta spinna. Kommer det en ny dans som många vill utöva så har vi inte låst oss till Dancehall, säger Robert Isesund.

Fartun Abdullahi:

– Ibland pratar vi om livet och vad de vill göra i framtiden. Det bästa har varit att se hur många har växt. Flera som varit lite introverta tar för sig mer i dag. De dansar och vågar prata, det är en häftig känsla. 

Projektet har fått ekonomiskt stöd från Stockholms stad som "idrottsbonusprojekt" i tre år.

>>> Läs mer om idrottbonus här, nu kan en förening söka stöd om man vill nå personer med funktionsnedsättning.

– Idrottsbonus har gett oss förutsättningar att nå dit vi är i dag, säger Tobias Tegnestrand, projektledare för idrottsbonus i Rågsveds IF.