Hem / Egna nyheter / 2018 / Nyhetsarkiv / På Norrmalm får inte alla barn ta plats

På Norrmalm får inte alla barn ta plats

Norrtulls SKs barn har fått vänja sig vid att trängas på planer och att resa långt för att spela fotboll redan från tioårsåldern.

– Vi har gått från 200 till 2000 barn och ungdomar sedan jag började i föreningen för femton år sedan. Trots det tycker jag att anläggningssituationen har försämrats ännu mer, säger Martin Carlon, ordförande.

Den anrika föreningen Norrtulls SK är en flersektionsförening där fotbollen är störst. I en stad som växer med en full blåbuss varje dag så skapar det bekymmer som många föreningar känner igen sig i.

På Norrmalm är anläggningssituationen värst. Här är bristen på bokningsbara idrottsanläggningar högst i hela Stockholmsdistriktet. När det gäller fotbollen så går det 82 000 invånare per 11-spelsplan

– Inget parti verkar vilja ta ställning för att idrotten ska ha en plats. De väljer pengarna och bygger nya bostäder, säger Martin Carlon.

 

Norrtulls SK har som princip att aldrig säga nej till ett barn som vill hålla på med idrott. Konsekvensen blir att många barn trängs på små ytor.

– På en sjuspelsplan måste vi ha fyra grupper samtidigt. Det blir trångt, stressigt och svårt att ha bra träningar. På sikt kommer de som inte är så duktiga eller lika engagerade tröttna på grund av alla hinder, säger Martin Carlon och fortsätter:

– Barn kommer alltid vilja röra på sig och leka. Ska vi bygga ett långsiktigt intresse där alla har möjlighet att vara med måste vi ta diskussionen om vad en rimlig nivå på antalet idrottsanläggningar är för att bedriva en acceptabel verksamhet. Men vi har ingen motpart just nu.

 

Martin Carlon har gjort egna uträkningar som visar att cirka 500 barn har lämnat verksamheten till följd av trängsel på träningar på grund av anläggningsbristen på Norrtull.

– Det är många barn som börjar i verksamheten men många faller ofta bort på grund av träningstider som är för tidiga eller till följd av trängsel på anläggningarna.

 

Inom innebandy är situationen nästan ännu värre. Sektionen har färre medlemmar än fotbollen, med 300 aktiva. På Norrmalm finns inte en enda fullstor idrottshall att spela i.

– Lagen tränar nästan bara i små gymnastikhallar vilket motsvarar en fjärdedel av en stor hall. I Vasastan finns det inte en fullstor hall. Det blir som inom fotbollen. De som vill mest stannar kvar, medan de som inte är lika motiverade slås ut.

 

Ingen av de fem sektionerna har någon form av klubbhus eller lokal som ligger i anslutning till en idrottsanläggning. I stället har Norrtulls SK hyrt in sig i en kontorslokal.

– Det är mest vuxna där. Om vi hade haft någon form av tillhörighet, en plats att samlas på så hade de gjort mycket för föreningen och barnen, säger Martin Carlon.

Norrtulls SK har även bandy, där är det dock bara seniorverksamhet. Handbollen som startade för ett par år sedan går lite trögare med 60 barn i verksamheten. Pingisen däremot, har 300 medlemmar.

– Där har vi gått väldigt bra sportsligt med juniorer som nått SM-finaler och även seniorlagen går bra. Jag tror dock att vi är den enda föreningen i Sverige i den här storleken som inte har fasta bord. Vi måste ta upp och ner dem inför varje träning. Det gör att vi hela tiden måste köpa nya bord eftersom de lätt går sönder.

 

Trots trängsel på träningar och att de på Norrmalm har de sämsta förutsättningarna att bedriva barn- och ungdomsidrott i Stockholms stad, sett till anläggningsbristen, så kämpar Martin Carlon och övriga föreningar på för att ge alla barn och ungdomar en möjlighet att idrotta.

– En av våra tioåringar skrev till Stockholm stad om undrade varför han inte får spela fotboll.

– Min fråga till de som bestämmer är: varför utestänger de barn från idrottsrörelsen. Varför får inte alla ta plats, säger Martin Carlon