Hem / Egna nyheter / 2018 / Nyhetsarkiv / "Med bättre förutsättningar hade vi lärt många fler barn att simma"

"Med bättre förutsättningar hade vi lärt många fler barn att simma"

Sena tider för barn och en huvudanläggning som är ett tält. Spårvägen sim, har som många andra föreningar i Stockholms stad, inte möjlighet att ta emot alla som vill simma.

– Med bättre förutsättningar hade vi lärt många fler barn att simma och vår idrott är världens viktigaste. Den räddar liv, säger Spårvägens sportchef Jonatan Wik.

Sett till antalet medlemmar är Spårvägen sim en av Stockholms största föreningar. Totalt finns det 146 grupper på 2831 medlemmar. Föreningens huvudverksamhet är i Nälstabadets tält.

– Vi är glada att vi fått en temporär lösning och övertäckning av Nälstabadet. Men nu bedriver vi merparten av vår verksamhet i ett tält. Ibland har vi 200 barn som delar på fyra duschar för tjejerna och fyra för killar, säger Jonatan Wik och fortsätter:

–Utan tältet hade vi nästan fått lägga ned verksamheten. Men hade de styrande planerat i tid hade vi inte behövt sätta upp ett tält. Att vi får nästan alla tider beror till stor del att det här är den enda simhallen där kommunen själva inte bedriver simskola, vilket man kan förstå.

 

För att kunna ha simverksamhet var föreningen tvingade att bygga en platå (se bild) så att de barn som inte är simkunniga bottnade.

– Vi bekostade detta själva för en miljon kronor, säger Jonatan Wik.

Paradoxen gjorde att det blev dyrare för föreningen att boka Nälstabadet efter miljonkostnaden.

– Efter att vi byggt platån får vi betala extra för badet för att det finns en undervisningsbassäng. Det är alltså något som vi har bekostat. Vi har räddat simkunnigheten och gjort en investering som hjälpt staden. Men vi får betala extra. Vi tycker att det är orimligt att vi ska bekosta den och dessutom betala mer i avgift när staden inte ville stå för den kostnaden.

 

>>> Läs rapporten ”Får vi ta plats - om barn och ungas tillgång till idrottsanläggningar i Stockholm” som Volante research gjort på uppdrag av Stockholmsidrotten om anläggningstillgången i Stockholm stad.

Förutom i Nälstabadet har Västerortsföreningen sin verksamhet i Vällingbybadet, Husbybadet, Tenstabadet, Beckomberga simhall och Åkeshovsbadet. Man har även verksamhet för elitsimmarna i Eriksdalsbadet samt i Spångabadet som är stängt för tillfället.

– Eftersom kommunen har simskolor får de alltid förtur på att boka anläggningen. De bokar alltså de tider de vill ha sedan får vi nöja oss med det som kommunen inte vill ha, säger Jonatan Wik.

– I de andra simhallarna får vi ofta samma tider. Exempelvis en fredagskväll när kommunen inte vill ha simskola. Då kan vi få tider i fem simhallar samtidigt. Det blir svårt för oss att ha ledare vid fem platser samtidigt. Då tvingas vi prioritera de träningar där det är fokus på simkunnighet.

Intresset för simning märks varje termin när föreningen öppnar upp bokningen till sina grupper.

– Den första timmen efter att bokningen öppnat har vi cirka 800 bokningar. Det visar vilket tryck det finns efter att lära sig simma med oss samt på de mest attraktiva tiderna. Med fler simhallar skulle fler kunna träna på rimliga tider, säger Jonatan Wik.

Vad är den vanligaste frågan som lyfts av föräldrarna i föreningen?

– Det är miljön på Nälstabadet. Den uppfattas som trång, högljudd och att omklädningsrummen är bristfälliga.

Hur ser du på framtiden?

– Det är positivt att man börjat renoveringen av Stockholms simhallar. Jag hoppas att vi i fortsättningen tänker att det är billigare att bygga nytt i stället för att renovera dyrt. Åkeshovsbadet fick ju en slutnota på cirka en halv miljard. I Borås byggde man en ny simhall för 100 miljoner. Det säger väl det mesta, säger Jonatan Wik.