Hem / Egna nyheter / 2018 / Nyhetsarkiv / IF Linnéas boxning för tjejer lockar många

IF Linnéas boxning för tjejer lockar många

I veckan körde IF Linnéa boxning igång med tjejträning för fjärde terminen i rad. Allt började med en kontakt från Stadsmissionens tjejgrupp ”Ung station” om ett provapå-pass.

Verksamheten blev så populär att allt fler sökte sig till boxningen som nu är öppen för alla tjejer. Stockholmsidrotten har funnits med sedan starten av projektet som ett stöd.

Stadsmissionen kontaktade IF Linnéa Boxning, som har sina lokaler på Erstagatan 22 på Söder, för två år sedan.

– De frågade om tjejerna som var med i ”Ung station” kunde köra ett boxningspass, berättar Yvonne Nilsson som är en av tränarna för gruppen.

Passet blev så lyckat att tjejerna ville komma tillbaka.

– Det var otroligt kul. Från början var de cirka tio stycken som var med i sällskap med en ledare, som även hade ett hälsoprojekt med samma grupp.

En av dem som var med på det första passet var Gina Peacock – hon är med än i dag.

– Jag ville träna men kände mig osäker när jag boxades med killar. Alla var snälla och uppmuntrande, så det kändes bra och det har gjort att jag har fortsatt, säger Gina.

Efter att projektet fallit väl ut, valde IF Linnéa att utvidga projektet.

– Vi tog kontakt med språkintroduktionsgymnasiet och olika organisationer som arbetade mot nyanlända och spred det till så många som möjligt, berättar Yvonne.

– När det bara är tjejer som tränar blir det mer av en gemenskap och vi tjejer får mer utrymme, säger Gina Peacock (bilden nedanför).

På första träningen som var öppen för alla tjejer dök det upp ett 30-tal boxningssugna.

– Det var jättekul och det har hela tiden fortsatt att komma tjejer på varje träning. Att vi dessutom har Anna Laurell Nash som ledare, före detta världsmästare i boxning, känns fantastiskt. Hon gör ett jättebra jobb med tjejerna, säger Yvonne.

I Svensk Idrotts förändringsresa ”Strategi2025” är två av de fem prioriterade resorna ”En inkluderande Idrott för alla” och ”jämställdhet för en framgångsrik idrott”.

– Det här är ett värdefullt samarbete med en verksamhet som verkligen behövs, säger Marika Holm, idrottskonsulent på Stockholmsidrotten som varit med som ett stöd för verksamheten.

Henric Hedberg, ny jämställdhetsansvarig på Stockholmsidrotten:

– Detta genomsyrar ett strategiskt viktigt jämställdhetsarbete i en idrott som traditionellt har varit mansdominerad, extra roligt är att verksamheten även leds av kvinnor, säger han.

I tisdags, 16 januari, var det dags för årets första träning. Trots årets första snöstorm dök det upp ett tjugotal tjejer.

– I början var det fokus på tjejer, 13-18 år, som med olika bakgrund kom från Stadsmissionens ”Ung Station”. I dag är det väldigt blandat och några av de första är kvar, säger Yvonne Nilsson.

Gina Peacock som går sista året på gymnasiet tänker fortsätta med boxningen.

– Jag går även på bågskytte och dans. När jag boxas känner jag styrka och glädje, speciellt när jag sparrar, då rusar adrenalinet genom kroppen, säger hon.