Hem / Egna nyheter / 2018 / Nyhetsarkiv / HBTQ-vänliga Frontrunners lockar många nya medlemmar

HBTQ-vänliga Frontrunners lockar många nya medlemmar

För fem år sedan startade HBTQ-vänliga föreningen Stockholm Frontrunners sin verksamhet. Två gånger i veckan oavsett årstid och helgdagar har föreningen haft sin verksamhet sedan dess.

– Jag hoppas såklart att alla föreningar är HBTQ-vänliga, men i vår förening får man en chans att träffa HBTQ-folk och det kan vara en trygghet, säger ordföranden Claes Nyström.

Frontrunners är en internationell rörelse med HBTQ-vänliga löparföreningar. När två av Stockholm Frontrunners nuvarande medlemmar flyttade hem från Seattle valde de att starta upp i Stockholm.

Friidrottsföreningen med fokus på löpning har i dag 140 medlemmar och 200 som är med i nätverket.

– Vi har en erfaren och professionell tränare. Men vi försöker alltid hålla öppet för alla nivåer. Har man knappt sprungit fem kilometer fungerar det också. Vi anpassar nivåerna så att det passar alla, säger Claes Nyström.

Föreningen har även en gånggrupp.

– Det är allt från rehab till promenader, powerwalk och stavgång. Att bara delta på en träning betyder mycket för många av medlemmarnas sociala liv, säger Claes Nyström.

Han kom till föreningen för tre år sedan. Han sökte sig till Stockholm Frontrunners för att han tycker om löpning och träffa vänner.

– En löparkompis är det bästa man kan ha för att hålla liv i sin egen träning. Vi har ett begrepp som vi kallar ”runningbuddy”. Så fort vi har någon som är ny hos oss är det viktigt att vi tar hand om dem.

 

Föreningen har även ett nära samarbete med RFSL newcommers.

– Det är en hel del flyktingar och asylsökande som kommer till oss genom RFSL. Vi blir ett viktigt led i deras integration i att skaffa sig svenska vänner och ett nätverk. Just nu har vi sju personer som är inne i en asylprocess som kommer regelbundet till oss, säger Claes Nyström och fortsätter:

– För flera av dem som kommit har det varit en befrielse att få vara helt öppen och vara dem de är. Sedan är ofta hela asylprocessen en tristess och där är det också viktigt att göra något. De får ju inte börja läsa svenska på SFI förrän de fått asyl. RFSL har språkkurser och vi kan erbjuda ett meningsfullt deltagande i idrott när de väntar.

Marie Hedlund är idrottskonsulent på Stockholmsidrotten för friidrottsföreningen. Hon har under flera år haft ett nära samarbete med Stockholm Frontrunners och imponeras över hur föreningen växer.

I Svensk Idrotts förändringsresa ”Strategi2025” är två av de fem prioriterade resorna ”En inkluderande Idrott för alla” och ”Den moderna föreningen engagerar”.

– Det är en förening med mycket välkomnande atmosfär där alla verkligen är välkomna, oavsett sexuell läggning. De har skapat en glädjefull mötesplats som är viktig såväl fysiskt som socialt. Deras sätt att växa talar sitt eget språk, säger Marie Hedlund.